Maple Syrup
Het eerste waar iedereen aan denkt als men Canada zegt is Maple Syrup of ahornsiroop. Hoewel ahornsiroop net als honing of agavesiroop ook onder de snelle suikers valt, bevat het toch zeer veel gezondmakende stoffen, waaronder veel vitamine C. Ahornsiroop is bij veel maaltijden dus “The Secret Ingredient” (= TSI). Om enkele voorbeelden te geven:
- als ontbijt: pannenkoekjes met TSI in het deeg en TSI erop.
- als lunch: bonen met TSI en een kotelet gecarameliseerd met TSI.
- als toetje: walnotenijs met TSI of yoghurt met TSI gezoet.
- als slaapmutsje: wat thee met TSI.
Cranberry en Blueberry
Beide bessen zijn oorspronkelijke Noord-Amerikaanse bessen en alomtegenwoordig.
De cranberry of veenbes is onvolprezen fruit, vol vitamine C en het zou de bacteriën die blaasontstekingen veroorzaken bestrijden. Je vindt het in zakjes verpakt om thuis klaar te maken maar ook in afgewerkte producten als muffins of bagels of rondom/in kaas. Kaas is hier trouwens duur en meestal zogenaamde cheddar.
De andere typische bes is de blueberry of de bosbes. Het besje is rijk aan antioxidanten, dus goed om het risico op kankers te verminderen en zou bovendien cholesterolverlagend werken. In vorm van muffins, bagels, yoghurt of smoothie (Blueberry Blast bij Zak’s), confituur of zelfs als fruitsap kan je het verorberen.
Basisproducten, maten en gewichten
Canada is een modern land met een hoge levenstandaard, dus alle basisvoedingsmiddelen zijn hier te verkrijgen. Het heeft een Angelsaksische achtergrond maar ook een grote Franse invloed. In de jaren 80 werd naar het metrische systeem (van Europa) overgestapt, maar er is nog veel van het imperial systeem blijven hangen.
Kort gezegd: nu eens is het gewicht in pounds, de andere keer is kilograms. Een pound (lb) is 453,60 gram, onderverdeeld in 16 ounces (oz.). Een gewicht wordt weergegeven in het aantal pounds plus het aantal ounces, bijvoorbeeld 14lb 12oz. Bier is nu eens een pint (ca halve liter), 20 oz. of dan weer 341ml. Het valt op dat de eenheden vaak heel raar zijn, wat vind je van bijvoorbeeld van 946ml? Dat zijn net 4 cups (1 cup is 237ml).
Melk kan je dan weer kopen in zakken, 3 zakken maken 4l melk. Een andere standaard drankverpakking is 2l. Boter is verpakt per 454 gr en meestal gezouten, waar vind je dat bij ons nog? Suiker is verpakt per 2kg en bloem per 2,5kg. Er zijn vele verschillende soorten bloem, maar dat zou ons te ver leiden, ik wil enkel nog vermelden dat er ontzettend veel kant-en-klaar bakmeel te verkrijgen is voor cheesecake, voor chocolademuffins, etc.
Labels en etiketten
Terugkomend op het bovenstaande melkkarton duidt 2% M.F. het vetgehalte aan. Vele zuivelproducten bestaan in verschillende gradaties (1%, 2%, 3,5% etc). Merk tot slot op dat “tastes like homo” niks anders wil zeggen dan “homogenized milk”, inderdaad melk is hier gepasteuriseerd en niet verwerkt via een UHT-proces (Ultra High Temperature).
Naast zulke productspecifieke aanduidingen hebt je het zogenaamde label “Nutrition Facts” met alle nuttige waarden voor je dieet. Zelfs het kippenei – en iedereen weet vanwaar dat komt – krijgt zo’n label. En wat vind je van deze nuttige informatie? De bereidingswijze voor "Chicken Cordon Blue" staat op het etiket!
Local & Organic
Voedingsproducten koop je in de winkel of op de markt. De reclamegazet heeft een apart formaat, net als alle kranten trouwens: tweemaal langer dan de breedte. De producten worden als serveersuggestie geafficheerd. Merk op de achtergrond onze hoogtechnologische waterkoker en kookplaten op. Spijtig genoeg ziet niet alles eruit zoals in voorgesteld, maar dat is een bekende marketingtruc, kijk maar op deze link. De klimaatopwarming, voedselveiligheid en consumentenbewustzijn promoten ook hier de biologische (Organic) of plaatselijke (Local) producten. De beste plek om die te kopen is op de markt, rechtstreeks van de teler. De bekendste in Ottawa is Byward Market, maar ook dichterbij onze straat is er de Farmers market. We kijken er naar uit als de markt zal openen midden mei.
Dagelijks brood
Een vraag op veel lippen is of je hier goed brood kan eten. Gelukkig is de “Wild Oat”, een goede bakkerij in onze buurt gevestigd. Ze hebben echt hemelse lavendelscones! Maar op onze straathoek is er ook de Kettleman’s Bagel Co. Daar kan je Montréal-style bagels kopen en eten. Een bagel is een hard rond broodje met een gat in en mag niet te verward worden met een doughnut. Een bagel wordt gebakken, een doughnut gefrituurd. Het deeg wordt eerst gekneed, dan gerold en tot een ring gevormd. Na het rijzen wordt het deeg gebakken in een houtoven. In het deeg zitten vaak verschillende extra-ingrediënten of het broodje heeft zaadjes aan de buitenkant . Men eet het belegd met boter, roomkaas of een ei. Onze favoriet is Cranberrie-Lemon. Maar er zijn ook speciaalzaken zoals Swiss Pastries waar we met Kerst de overheerlijkste Kerststolle ooit kochten… Ook de supermarkt heeft een broodafdeling. De broden worden ter plaatse afgebakken. Pumpernickel (=Roggebrood) en ook Belgian Bread zijn zeer lekker. Weet je trouwens voor welke producten er nog “Belgian” staat? Wel spruiten, witlof, chocolade, wafels en natuurlijk bier…
Uit eten
Ottawa kent zoveel restaurants als de multiculturele bevolking. Of je nu oosters, vegetarisch, chique of fast wil tafelen, er is voor elk wat wils. Maar een speciale vermelding verdient Zak’s dinner. Non-stop pops (free refills), reusachtige porties als de Lumberjack’s Breakfeast, gekke combinaties met klinkende namen als Betty’s Rocky Road Brownie (vanille-ijs met marshmallows en zoute pindanoten overgoten met fudge en twee brownies) of de fameuze dikke milkshake daar kun je toch geen nee tegen zeggen? Maar hetzelfde geldt ook voor het smullen met "stokjes" van de verfijnde sushi of fusion in het Japanse restaurant Joy. En …en …
1 opmerking:
JOY etait la joie.
Een reactie posten