donderdag 19 juni 2008

100 days and the PROCES(S) to success

Ongelooflijk hoe snel de dagen voorbijgaan. Het aftellen van de laatste honderd dagen kan beginnen. Het gevoel dat daarbij hoort, is voor een andere keer, nu wil ik ME concentreren op de methodiek die deze ervaring mogelijk maakt: the PROCES(S) to success.
P - Plan Progressively
Maak een lijst die zichtbaar maakt wat je moet doen en gedaan hebt. Maak geen lijstje in je hoofd, dat heb je immers nodig om de opgelijste punten op te lossen, trouwens je kan maximaal een handvol zaken onthouden. Aan de andere kant moet die actielijst niet volledig zijn, er komen gegarandeerd nieuwe punten bij terwijl je bezig bent of de tijd vergaat. Stap voor stap zal alles wel loslopen...

R - Reorganise and Reprioritise
Orden de verschillende punten en maak er een aktieplan van met je agenda in de hand. Hou je voeten op de grond en denk aan je mogelijkheden, je sterke en zwakke punten. Die zelfkennis geeft je lijst een persoonlijke touch. Op regelmatige tijdstippen voeg je de nieuwe punten toe en doe je de nodige aanpassingen en verschuivingen.

O - Overcome Obstacles
Schat elk punt goed in en start op tijd. Je kan natuurlijk niet alles direct afwerken, maar een eerste aanvang kan je onderbewustzijn al laten werken. Door tijdig te starten kan je verborgen problemen ontdekken en eventueel een plan B opstarten. Alles zal uiteindelijk vlotter verlopen als je een obstakel in de kiem kan smoren voor het tot een probleem uitgroeit. Vergeet ook niet dat, als anderen je moeten ondersteunen of met jou samenwerken, het belangrijk en nodig is dat alles ook in hun plan past!

C - Commit, Commit and...

Dit is het belangrijkste: zet jezelf en de anderen aan het werk. Je hebt niet alles in eigen hand en het doel heiligt de middelen niet, dus creativiteit en communicatie zijn onontbeerlijke eigenschappen. Probeer zelf elke dag iets af te werken of heb toch minstens die ambitie. Volg daarnaast alles en iedereen op, uiteindelijk ben jij het toch die naar succes streeft, niet? Onthou dit als je eens een tandje moet bijsteken om een doelstelling te halen.

E - Educate and Energise
Zelden heb je een uniek probleem of ben je de eerste die iets meemaakt. Leer bij van anderen en trek lessen uit je eigen ervaring. Begin met een makkelijk punt en pak in deze positieve ingesteldheid ook de hardere noten aan. Even essentieel is jezelf opladen en blijven motiveren. Iedereen moet zich betrokken voelen. In moeilijke momenten is de kracht van humor is ook niet te onderschatten. Zo zal je je evenwicht vinden voor de paradox van het leven en af en toe iets extra kunnen doen.

S - Strike
(S) - (Spare)
Streep de punten op je actielijst door, je ziet dan de vooruitgang en dat motiveert. Probeer alles wat je aanvat in éénmaal af te handelen (Strike). In het andere geval maak je het af in een tweede keer (Spare). Als je meer beurten nodig hebt, moet je het punt beter detailleren, andersgezegd het PROCESS opnieuw doorlopen. Sla niet in paniek, dat is perfect normaal, een bowlingspel telt toch ook meer dan zeven kegels, je ziet alleen de drie andere niet omdat ze verborgen waren...

Sceptici zeggen nu misschien dat het meer gaat om de speler, de bal of de manier waarop hij werpt of mogelijks dat het geheim van succes in de schoenen schuilt. Critici denken nu vast dat er niks nieuws is, dat enkel oefening kunst baart en hard werk resultaten geeft. Maar hebben ze ook opgemerkt dat deze eenvoudige leiddraad wel de juiste accenten legt? Zorg eerst voor de C, op de tweede plaats voor O en E, de R en S(S)-en volgen dan wel. Trouwens kan ik als BETO-kampioen (Bowling Engineering Try-Out) geen goede papieren voorleggen? Hoe dan ook alles wat ME "overkomen" is, gaat volgens dit PROCES(S): naar Canada komen, hier wonen, werken & reizen en naar België terugkeren uiteindelijk ook.

2 opmerkingen:

luc zei

Tja, nu lijken alle "onbeveiligde"
elementen plots verdwenen.
Héél interessante PROCES(S).
Zal er zeker nog iets van op steken!!!

Anoniem zei

Eigenlijk zou Leterme dit eens moeten lezen, hij heeft niet eens een plan B, dus hoe zal zijn lijdensweg aflopen?