zondag 24 augustus 2008

Postcards from the other side of Canada

Tijdens de verlofperiode kon je ME vinden aan de andere kant van Canada, in West-Canada. We vlogen over de onmetelijke prairies, zoals iedereen... en bezochten de befaamde Rocky Mountains op de grens van Alberta en British Columbia. Via Revelstoke en Kelowna bereikten we de Stille Oceaan. Tot slot ontdekten we Tofino en Victoria op Vancouver Island en Vancouver zelf op het vasteland.

Hierbij enkele panoramische ansichtkaarten met tekst die op het kantoor toekwamen:

Rockwall (Kootenay NP)
Deze vierdaagse trektocht was een prima opwarmer. Via de Paint Pots, een oud okerwingebied en de hoge Helmet Falls, gaat het pad over verschillende passen langs de indrukwekkende Rockwall, een 53km lange aaneenschakeling van bergen en gletsjers. Voor de afdaling door verbrand bos ligt het wondermooie Floe Lake met drijvende ijsschotsen (=floe). We hadden geen last van een porcupine (stekelvarken) maar werden wel twee dagen uitgeregend, met o.a. een moeilijke rivieroversteek, natte wandelschoenen en slaapzak tot gevolg. Over de koude nachten enkel dit feit: éénmaal was de ochtenddauw op onze tent bevroren…

Lake Louise (Banff NP)
De befaamde dagwandeling aan Lake Louise met het beroemde Fairmont-hotel kan niet op ons palmares ontbreken. Het werd een serieuze tocht. Vanaf de Little Beehive kijk je uit op Lake Louise, Mirror Lake en Lake Agnes. Achter de Big Beehive (=bijenkorf) ligt de Plain of the Six Glaciers met op het einde de indrukwekkende Mount Victoria. Vanuit het theehuisje zagen we de gletsjer en de weg terug naar de toeristen.

Iceline en Takakkaw Falls (Yoho NP)
De Cree-indianen kenden al de grootste troef van Yoho (=verbazing): de Takakkaw Falls (=het is wonderlijk mooi). Deze tweede hoogste Canadese waterval (254m) bewonderden we vanaf onze kampplek, van dichtbij en veraf op de Iceline. Na deze wandeling langs de bergen van de President Range doken we onder de boomgrens om via Little Yoho Valley met o.a. de Laughing Falls onze stevige dagtocht af te sluiten bij een prachtige zonsondergang. De Whaleback en de Twin Falls zijn voor later...

Brazeau Loop (Jasper NP)
In vijf dagen tijd wandelen we een Q-vormige route van ca 80km door een gevariëerd landschap. Als ezels geladen met voedsel dat elke avond hoog aan de berenpaal moet gehesen worden, stappen we door valleien en over passen, in dichte naaldbossen, langs bruisende bergrivieren of aan de voet van bergen met gletsjers. Alles trekt je aandacht: erika's, bloemen als Indian Paintbrush of weidse vergezichten onderweg. En al die onovertroffen natuurpracht wordt weerspiegeld in het Brazeau Lake, een groot backcountry meer. Alleen spijtig dat je elke avond door de muskieten opgegeten wordt...

Columbia Icefield
De globale opwarming van de Aarde laat zich ook hier voelen. Vaak wandelen we tussen onweer en zon. De gletsjers van het 325 km² grote Columbia Icefield, zoals de Athabasca-gletsjer, worden elk jaar kleiner, zelfs al tooide verse sneeuwval de bergtoppen (in de wolken) de dag dat wij er waren. Het Icefields Interpretative Centre had een leuke tentoonstelling en vooral junk food vol "trans-vettigheid".

Icefield parkway (Jasper - Banff)
Deze weg is een attractie op zichzelf: gelegen op een hoogte tot 2000m slingert de route zich voorbij talloze gletsjers en andere mooie plekken. We stopten bij quasi elke "scenic lookout" en wandelen naar de Mistaya Canyon en het prachtige Peyto Lake. In Banff relaxten we in de warmwaterbronnen en wasten we ons nog eens grondig.
Skoki Loop (Banff NP)
De tweedaagse trekking naar de verborgen Skoki-vallei is een afsluiter om U tegen te zeggen. Na een lange aanloop via een lelijke toegangsweg en het mooie Ptarmigan Lake bereiken we de prachtige Deception Pass. In tegenstelling tot zijn naam is het 360°-panorama allerminst ontgoochelend: links ligt het meer en in de verte de bergen van Lake Louise en rechts kijken we in de Skoki-vallei met een historische lodge, waar we afternoon-tea drinken, en met Merlin Meadows en Lake onder het silhouet van Ptarmigan en Jericho. Bij het ontbijt horen we wolven huilen... De terugtocht rondom voert ons naar een ander dal en het eenzame Baker Lake.

Continental Divide
We verkennen het gebied aan de andere kant van de Continental Divide, het water stroomt nu naar de stille oceaan. We steken een meer over in handgemaakte houten kayaks. In de semi-woestijn van Okanagan Valley bezoeken we een wijnbouwer. De pyramide die negatieve energie buitensluit is hun bijzondere handelsmerk... En tot slot aanschouwen we de Othello tunnels van een Shakespeare-fan die een spoorlijn dwars door een kronkelende canyon voert. Onderweg is er ook een leerrijk bezoek aan een wolfcentrum.

Vancouver Island
Het grootste westelijk eiland van Noord-Amerika heeft veel te bieden. We zagen eeuwenoude petroglyphen en wandelden door de oude cederbossen van Cathedral Grove (vergelijkbaar met de Giant Cedar trail in Mt Revelstoke NP). In Tofino zaten we in een Zodiac voor whalewatching en in de wonderlijke Hot Springs Cove. We zien twee orca's maar ook een zee-arend, een beer op het strand en een wegduikende zeehondje. Tot slot stonden we in de provinciehoofdstad Victoria, de stad van "the newly wed and nearly dead", in het smalste straatje van Noord-Amerika: Fan Tan Alley in Chinatown.

Vancouver
Met ons tweetjes verkenden we Vancouver met de fiets en een dagticket voor het openbaar vervoer. We vonden het UBC Museum of Antropology prachtig, verdwaalden in het labyrinth van de VanDusen botanische tuinen en fietsten rond en in Stanley Park (o.a. totempalen). De beklimming van Grouse Mountain deden we niet in de recordtijd van 27min, wel in ca 90min. Naast het uitzicht op Vancouver genoten we er van de "world famous lumberjack show". De honger van deze uitstappen werd gestild met chopsticks vol overheerlijke sushi.

The other side
Alhoewel Vancouver steevast in de top drie van de ranglijst van meest-leefbare steden ter wereld staat, zagen we er veel daklozen. Toch iets om over na te denken, zeker met het vooruitzicht van de Olympische Winterspelen van 2010.

2 opmerkingen:

luc zei

TravelImbo en FotoNimmen zijn de max.

frank polet zei

beste,
als vzw Vlaams Canadese Vriendenkring geven wij om de drie maand een nieuwsbrief uit met weetjes over Canada of Vlamingen die daar wonen. de vraag naar jou toe. mogen wij gebruik maken van jou artikkel over de verschillende bieren uit Canada.uiteraard met bronvermelding.je kan onze website bezoeken op www.vlacan.org