woensdag 27 augustus 2008

Quiz: Regional cuisine

Als liefde door de maag gaat, dan moet vaderlandsliefde te vinden zijn in de regionale specialiteiten. Tijdens ons verblijf in Canada kregen we soms wel iets anders dan de gewone kost op ons bord. We gaan dus voorbij aan de burgers, de muffins en de sushi. Bij enkele verklaringen staan er foto's, bij andere niet, omdat ze al op een andere blogpost staan en om de tweede vraag niet te eenvoudig te maken...
Kan je de juiste omschrijving (letter A,B,..) vinden bij elk regionale specialiteit (cijfer 1,2,...) ?
En kan je raden wat we allemaal geproefd hebben?


A--Muktuk
B--Jam-Jams
C--Beer
D--Pork pies
E--Pets-de-soeurs
F--Fiddleheads

G--Poutine
H--Tourtière
I--Bagels
J--Beavertails
K--Yukon Gold
L--Butter tarts

M--Perogies
N--Saskatoon berry pie
O--The Caesar
P--Nanaimo bars
Q--Sourdough/sourtoe
R--Caribou

1-- Goede wijn behoeft geen krans. Voor het gevoerde onderzoek van deze drank, kan je deze post checken. Historisch gezien kan het belang van dit gerstennat niet onderschat worden, het heeft Canada even veel beïnvloed als de pels- en houthandel. Toen was het water niet veilig om drinken, terwijl wij nu in de Rockies onze fles gewoon met water uit de bergrivieren en -meren vulden...

2-- Dit is een hard rond broodje met een gat in. Er bestaan verschillende verklaringen waarom dat gat er is. Het broodje zou de overwinning in een veldslag vieren en daarom de vorm van een stijgbeugel hebben. Door het gat zou de baktijd korter zijn. Daardoor zou het broodje groter lijken. Hoe dan ook wij hebben onze favoriete varianten: cranberry-lemon, blueberry of muslix.

3-- Dit is een Frans-Canadese vleestaart, die traditioneel op Kerstmis of Nieuwjaarsavond gegeten wordt. Wij deden dat ook... Er bestaat enkel een basisrecept, de vulling wordt aangepast naargelang van de regio (varken, rund, haas,...) of het is een familiegeheim dat van generatie op generatie doorgegeven wordt.

4-- Dit oorspronkelijk Slavisch recept brachten de Oekraïnse migranten mee. Het stukje pasta in de vorm van een halve maan kan gevuld zijn met aardappelpuree, kaas of kool, maar ook andere varianten bestaan. De bereiding is zeer arbeidsintensief, dus in de vriesafdeling van elke supermarkt kan je terecht om deze lekkernij te kopen.

5-- Een patat! En wat voor één: het is een grote aardappel met goudkleurig en naar boter smakend vruchtvlees. Deze patat is niet alleen uitermate geschikt om te koken en om heerlijke puree van te maken, maar ook aangepast om te groeien in het Canadese klimaat. Deze aardappelvariëteit werd in Canada ontwikkeld in 1981.

6-- Deze seizoensgebonden specialiteit betreft jonge opgekrulde varenscheuten, die al door de Maliseet-indianen gegeten werden. De naam verwijst naar de krul van een viool. Je moet de kookinstructie nauwgezet volgen want deze lentegroente zou anders maagkanker veroorzaken. Eerst moet je de bruine huidstukjes verwijderen, vervolgens moet je de scheuten tweemaal koken, telkens gedurende 10 minuten. Tussenin moet je het bruinkleurige kookwater verversen zodat de bitterheid en toxische (sic!) stoffen verwijderd worden. De smaak is vergelijkbaar met die van groene asperges.

7-- Wat zullen we dit missen. Deze "beverstaarten" zijn overheerlijk! Het is een soort platte doughnut, gebakken in olie, met daarop beleg zoals kaneel met citroen, lookboter met kaas of ahornsiroop. Deze lekkernij is vooral verbonden met schaatsen op het Rideau Canal tijdens het Winterlude festival.

8-- Er zijn verschillende bijzondere taarten in Canada. Rond Halloween heb je de pompoentaart. Maar deze taart is ook bekend en het ganse jaar door te koop. In een krokante taartbodem vind je een smeuïge vulling bestaande uit boter, suiker en eieren. Vaak aangevuld met pecannoten of walnoten, rozijnen,... Met een klein spietje taart heb je zeker en vast genoeg om je cholestorol en suikerspiegel drastisch te verhogen.

9-- We zijn het volmondig eens met de beschrijving die op het etiket staat: een genereuze laag van heerlijke, romige bakkersroomvulling op een traditioneel chocolade-kokos-gebak en afgewerkt met een smeuïge chocolade-garnituur. Zalig gebak!

10-- Als je dacht dat frieten enkel in België populair zijn, dan heb je het goed mis. In Québec kan je frieten bestellen met daarop kaas en vleessaus. We genoten van deze eigenaardige combinatie bij de gerenomeerde keten Chez Ashton. De porties van groot naar klein noemen daar: regulier, baby en mini. De petite-histoire van de naamgeving is ook leuk. Toen dit voor het eerst besteld werd (Warwick of Drummondville?), zou de frituurbaas gezegd hebben: "Quelle xxx !" of "Wat een zootje !"

11-- Deze snack van gedroogd vlees is typisch voor het Amerikaanse continent. Het gerookte, gedroogde en gekruide vlees bewaart goed en is voedzaam. Ideaal dus voor Inuit, kampeerders en astronauten. Het vlees van ieder lokaal beestje kan gebruikt worden. We aten hier al wapiti (of elk) en bison, maar deze bewoner van de taiga hebben we nog niet geproefd.

12--Sommige zaken zijn niet te vertalen, zoals deze uitspraak: "These pretty cookies are so nice, someone thought to name them twice!" Of komt de naam van hoe ze gemaakt worden? Tussen twee zachte koekjes, vaak met een hart- of ruitvormig gat in het midden, zit er een laagje confituur van appel en framboos. Deze "confituur-hamburger"-koekjes drogen snel uit, dus ofwel moet je ze luchtdicht wegzetten ofwel snel opeten.

13-- Laat je niet misleiden, dit taartje bevat geen varken! De naamgeving zou zijn oorsprong vinden in het feit dat men vroeger varkensvet i.p.v. boter gebruikte voor het taartdeeg. De vulling van dit zanddeeggebak is een rijke en zoete dadelpasta. De afwerking een glazuur van ahornsiroop. Hmmmm.

14-- Weer een taart... maar dan met besjes. Officieel noemt de blauw-paarse bes die gelijkt op de blueberry Amelanchier alnifolia of in het Cree-indiaans misâskwatômina. Van oudsher werd deze inheemse bes immers door de First Nations gegeten voor de smaak en als bewaarmiddel gebruikt. Tot slot gaf de bes haar naam aan ook aan een stad in de prairies.

15-- Dit is een cocktail uitgevonden in 1969 door Walter Chell in Calgary. Voor de diegenen die deze populaire cocktail zelf willen maken: strijk de rand van het glas in met citroen- of limoensap en draai het in selderijzout. Vul het glas met ijs. Giet daarover het mengsel van 6 oz. Mott's Clamato sap (=schelpenboullion+tomatensap); 1½ oz. Vodka; 2 scheuten Tabasco saus; 2 scheuten Worcestershire saus en versgemalen peper. Werk af met een knapperige strokje selder. Santé! Dit drankje, genaamd naar de Romeinse keizers, zou het perfecte middel zijn tegen een kater.

16-- Dit gebak is typisch voor Québec en Acadië. Dit populair dessert is een soort brioche afgewerkt met bruine suiker. De welluidende vertaalde benaming "nonnenscheten" zou een satirische reactie zijn tegen de almacht van de katholieke kerk.

17-- Het betreft hier het (eetbare) gedeelte van bevroren walvishuid en blubber, hoofdzakelijk van de Groenlandse walvis. Als je het eet moet je je focusen op de smaak en niet op het zicht... Normaal wordt het rauw gegeten, of gepaneerd gebakken met wat soja saus. En het is een goede bron van vitamine C. Wat moet een Inuit nog meer hebben?

18-- De Klondike Gold Rush gaf ook aanleiding tot een aantal "zuur"-gebaseerde gerechten. Prima, dat is eens iets anders dan botermelk-pannenkoeken als ontbijt. Maar wat denk je van deze lugubere traditie? Om lid te worden van de club moet je een bierglas (champagne) leegdrinken waarin een geconserveerde menselijke grote teen ligt. Je mag snel of traag drinken, zolang de teen minstens éénmaal je lippen raakt.

Hierbij de oplossingen:
1C - 2I - 3H - 4M - 5K - 6F - 7J - 8L - 9P - 10G - 11R - 12B - 13D - 14N - 15O - 16E - 17A - 18Q.
En we hebben alles geproefd van 1 t.e.m. 11 en 15. Dus nog 6 te gaan...
De rest van de typisch Canadese keuken, zoals KD, kan je op deze link lezen.

1 opmerking:

luc zei

2/3 van het gastronomisch aanbod is best wel super.
En wie weet ... blijft er ergens in de toekomst nog een gaatje over voor de laatste zes .