zondag 21 september 2008

Canadian Eh?

Men zegt van de Belgen dat ze de dappersten aller Galliërs zijn... Een buitenstaander ziet de specifieke en andere gebruiken en de gewoontes gemakkelijker. Na een jaar kan ik zeggen: rare jongens die Canadezen...
Hierbij een klein lijstje:
- Een klassieker is dat Canadezen de enigen zijn die de wereld kunnen laten lachen met één enkele lettergreep Eh. Het is inderdaad zo dat sommigen elke zin eindigen met het stopwoordje “Eh”. Deze zelfspot kwam zelfs voor in de Sound&Light show “The spirit of a country” in Ottawa op Parliament Hill.
- Hoewel meer dan 80% van de 30 miljoen Canadezen binnen 200 km van de grens met de US leeft, moeten ze absoluut niks van hun zuiderburen weten.
- Het woord “indian” (indiaan) komt van de misvatting dat men India had bereikt. “Red” (roodhuid) komt dan weer van de 17de eeuwse Britse kolonisten, toen ze de Beothuks van Newfoundland ontmoetten. Deze beschilderden zichzelf met rode oker om zich tegen insecten te beschermen. Hier prefereert men de term First Nations voor de oorspronkelijke bewoners, naast Inuit en Métis.
- Als in een mail of invitatie staat "RSVP" dan wordt gevraagd om onmiddellijke feedback. Ja, de Engelstalige Canadezen kennen de Franse etiquette, want RSVP staat voor "Répondez, s'il vous plaît"
- Op een uitnodiging zet men vaak "Drinks will be provided", anders brengt iedereen zijn eigen drank mee.
- Een standaardformule voor een feestje is de Potluck, d.w.z : iedereen brengt iets mee naar het feest (aperitiefhapjes, een salade of een dessert). Dit allegaartje van ieders beste recept is het x-gangenbuffet van de avond.
- Trek steeds verse kousen aan als je bij iemand op bezoek gaat. Het is immers de gewoonte om je schoenen uit te doen aan de voordeur en op je kousevoeten binnen rond te lopen.
- Als je van al dat eten en drinken naar het kleinste kamertje moet, weet je direct of het bezet is of niet: is de WC-deur dicht, dan is het bezet, is de WC-deur open, dan niet.
- De WC-bril is gespleten en er staat een plas water in de pot. Er is geen sas waar je aan moet trekken, maar een hendel die je neer moet duwen. Normaal staat de bril omhoog, want iedereen zit graag droog…
- Ga je iets uitdrinken, vergis je dan niet: een café is geen pub of bar. Met café wordt een koffiehuis bedoeld, in de andere etablissementen kan je bier drinken of eten.
- Als je in het donker thuiskomt vergeet dan niet dat de sleutel omgekeerd in het slot gaat, met de baard naar boven.
- Er zijn heel wat bekende Canadezen, naast Pamela Anderson. In de muziek kent iedereen wel groepen als Arcade Fire of The Tragically Hip en muzikanten als Bryan Adams, Alanis Morisette, Leonard Cohen of Céline Dion. Er is wel een groot verschil tussen die laatste artiesten : Céline Dion heeft alleen maar fans in Québec, niemand in de Engelstalige provincies moet van haar weten….
- Altijd is er wel iets te doen. Er zijn de grote festivals zoals Winterlude of Bluesfest. Maar ook andere activiteiten als Race Weekend, een stoet van Zuid-Amerika of Italian Week in Preston Street, te veel om op te noemen, te veel om op één jaar te doen.
- Toch houdt de Canadees niet van drukte. Vanaf dat er twee man en een paardenkop zijn, vindt hij het "packed". Hij zit graag op zijn gemak, dus overal neemt hij zijn eigen plooistoeltje mee, op een grote bijeenkomst, op een concert voor het podium... En waag het niet om zijn zicht te belemmeren, vriendelijk zal je verzocht worden een stap opzij te zetten. Want gedisciplineerd is hij wel, men laat gewoonlijk een doorgang en maakt spontaan een wachtrijtje voor een eetkraam, de bus of een loket.
- Op radio hoor je veel reclame. Officiële boodschappen die het multiculturele karakter promoten of aansporen lokale producten te kopen. Grappig is dat er nu net voor de winter begint, veel reclamespotjes hoort voor matrassen van Sleepcountry en Matrasmart. Niet alleen de eekhoorns en de beren houden blijkbaar een winterslaap...
- Een gsm is hier bijzonder duur. Anderzijds is de vaste telefoon een absolute must, je moet het overal opgeven, bij het huren van een fiets, het bestellen van tickets en ga zo maar door.
- Op één of andere manier raakt je telefoonnummer dus op allerlei lijsten. En dan begint de telefoonterreur, en wij spreken uit eigen ondervinding. Op de onmogelijkste uren, rond 10u, tijdens het middageten of 's avonds word je gebeld. Een computerstem zegt dat je een reis gewonnen hebt of dat je een betere formule voor je kredietkaart kan krijgen. Er is een simpele manier om daarvan af te raken: druk “3” en je nummer wordt uit de bellijst geschrapt.
- Het onthouden van een telefoonnummers is eenvoudig gemaakt via de koppeling van de cijfers met het alfabet (1=abc; 2= def; ...). Zo is 1-800-O-CANADA is een gratis nummer van de regering i.v.m. info over voedselveiligheid.
- "Transfat free" zie je op bijna alle verpakkingen. Transvetten zijn onverzadigde vetzuren die verantwoordelijk zijn voor hart- en vaatziekten. Canada speelt een voortrekkersrol in het bannen van dit schadelijke vet: elk product mag maximaal 5% transvetten bevatten. Is het minder dan dan 0,2 gram dan is het transfat free.
- een nationaal gerecht is KD, dat staat voor Kraft Dinner. In een kartonnen doosje vind je macaroni en een zakje saus in poedervorm. De bereiding is simpel: kook de macaroni in water en maak de kaassaus door boter en melk toe te voegen. Is het eten nog niet gereed?
- Een laatste is er nog een alternatief betalingsmiddel, namelijk Canadian Tire Money. Canadian Tire is een grote winkelketen die zulke coupons maakt. Het is nog niet erg genoeg dat het echte Canadese geld er soms als speelgoedgeld uitziet. Zie maar naar dit briefje van C$ 50 met de Canadian Mounted Police Musical Ride (link).

Geen opmerkingen: