vrijdag 26 september 2008

Balance

Na één jaar home-office in Canada is de tijd gekomen om een balans op te maken. Onderstaand prachtig Business Performance Plan is daarvoor de perfecte kapstok.

Input
Mijn functieprofiel is nooit veranderd. Het grote verschil was de plaats en moment van uitvoering: tussen Oostkamp en Ottawa liggen 5495km en het tijdsverschil van 6 uur.
Het jaarplan voor mijn éénmansonderneming was ook niet anders. De resultaten van de periode in Canada moesten minstens even goed zijn als die van de vorige periode. Er waren geen bijzondere bepalingen, geen andere resultaatsgebieden. Kortom, hetzelfde werd verwacht van ME.

Doelen
Verschillende doelen werden bepaald en geformuleerd:
- Home: het contact met familie, vrienden en de collega’s levendig houden, zodat iedereen zou weten waarmee ik ME bezighield.
- Office: dat was hetzelfde als ‘Home’
- Employee of the Month: een begeerde eretitel creëren die medewerkers motiveert
- FunnyFact: een regelmatige nieuwsbrief om iedereen te informeren en enthousiast te maken over de nieuwe entiteit
- ME’n?: speciale dagen en opmerkelijke maatschappelijke gebeurtenissen bijzondere aandacht geven
- Travel: pogen om zoveel mogelijk van Canada te zien…
- %Beer: de Canadese industrie ondersteunen. Het is de enige industrie met geschiedenis die overgebleven is (naast bont en hout).

Condities
De condities vaststellen was eenvoudig. Er moest enkel een maatstaf gemaakt worden om de sneeuwhoogte objectief te meten. De weerscondities verrasten ons immers. Het was een lange, zeer lange winter van midden november tot midden april, een winter van 5 maanden sneeuw. Qua sneeuwval was het een bijna-recordjaar, qua koude gelukkig niet. De temperatuur varieerde tussen -24,5°C (3 januari 2008) en 32,5°C (8 juni 2008), echter zonder rekening te houden met de gevoelstemperatuur die deze extremen aan den lijve toch een tiental graden erger laat voelen. De vooraf vastgestelde lichamelijke conditie was prima, maar zou bijzondere zorg vragen door het beperkte woon-werkverkeer. Ontegensprekelijk is de wederzijdse invloed van de condities en de doelen op elkaar: op de juiste plaats op het juiste moment moet je de juiste man zijn.

Performance Indicatoren
Omdat deze prestatie-indicatoren toch gevoelig liggen, wordt hieronder als voorbeeld enkel op deze voor Travel dieper ingegaan. Canada is het tweede grootste land ter wereld (9 970 610 km²). Stel dat je 35 dagen verlof hebt en 52 weekends, aangevuld met 9 wettelijke feestdagen, dan geeft dat 35+52x2 +9 = 148 vrije dagen. Bijgevolg kan volgende berekening gemaakt worden: 9 970 610/148 = 67 369 km²/dag of anders gezegd je moet op elke vrije dag ongeveer 2,2 keer de oppervlakte van België (30 528 km²) bezoeken!

Processen
De processen nodig om je werkbelasting bij te sturen, zijn ook gekend als de 4D’s:
- Delete: doe weg wat je niet nodig hebt door het te bewaren.
- Do: doe het onverwijld, er zijn vijf minuten creatieve moed voor nodig.
- Delegate : laat iemand anders het doen. Ook bekend als “forward”.
- Designate : doe het later, er zijn meer dan vijf minuten nodig, en maak een actielijst.

Resultaten
Het meten en het evalueren van de resultaten kan het best door anderen gebeuren. Laat ME dus direct naar het volgende punt gaan, namelijk de…

Output
De jaarresultaten bevatten toch enkele opmerkelijke prestaties:
- Home-Office: Alles is in Canada perfect verlopen: het contact met de thuisbasis verliep steeds correct, de laptop werkte tiptop, de VOIP-telefoon funktioneerde prima, talrijke projecten kregen oplossingen uitgedacht. Ik zal net op tijd terug in België zijn voor de verandering van het VPN-systeem en een update van de CAD-software. Ik voel ME waarlijk de gelukkigste medewerker van het jaar.
- Employee of the Month: onze Canadese vrienden hebben ons vergast op een fantastisch afscheidsfeest in een échte cottage. We zullen hen missen. Anderzijds zijn we nog in het ongewisse wat familie en vrienden voor onze thuiskomst hebben voorbereid. We hebben hen gemist.
- FunnyFact: ca 30 liter yoghurt en 7 liter “sour cream” gegeten. Daarnaast 23, een gelukkig getal, 25-centmuntjes verzameld met een speciale kopzijde. Volgens enkele Canadese vrienden kan je Canada echter niet verlaten zonder eens in een meertje te zwemmen. We deden dat dus, maar in onze laatste week, brrrr... En in het laatste weekend, na enkele mislukte pogingen (slecht weer, kayaks op de cottage, …), hebben we uiteindelijk de echte ultieme Canadese ervaring gedaan : kano varen.
- ME’n?: Op elke Canadese verlofdag gewerkt en op elke Belgische verlofdag de Canadezen uitgelachen die aan het werken waren.
- Travel: Dankzij de fantastische reisbegeleiding van Travelimbo NV, hebben we de Stille Oceaan voor het eerst in ons leven gezien. Verder zijn we er ook in geslaagd de Atlantische Oceaan niet te bereiken en de Prairies en het Hoge Noorden over te slaan, wat quasi iedereen doet…
- %Beer: Een zestigtal verschillende Canadese bieren werden gedronken en geproefd.
En dan was het jaar voorbijgevlogen, we keerden terug naar België, na het oplossen van het gewichts-en plaatsvraagstuk van de bagage. Gelukkig wogen onze verrijkte geesten niet mee...

Geen opmerkingen: