zondag 14 september 2008

Ottawa, is where we live-d

Er resten ons nog 12 dagen, even veel als de maanden dat we hier waren... Straks spreken we over alles wat we hier beleefden in de verleden tijd. Maar één ding staat vast, we leerden Ottawa en Canada op verschillende manieren kennen, ook anders dan beschreven in vorige berichten, ook anders dan als werknemer of als toerist.

Als nachtraaf
In Ottawa bekeken we enkele musea, zoals de Canadian Royal Mint of het Canadian Museum of Nature. Vanzelfsprekend bezochten we ook de National Gallery in Ontario en zijn tegenpool in Québec het Musée des Civilisations. Naast de cultuur genoten we ook van de natuur in Gatineau Park, in de Greenbelt, maar ook langs de Ottawa River. Laatst gingen we de Des Chênes Rapides bekijken, volgens sommigen het mooiste plekje van de hoofdstad. Maar ook als de zon ondergegaan is, is er veel te beleven. De sound-and-light op Parliament Hill of onze nachtcruise op de rivier, met de Rideau watervallen op zijn Niagara's, zijn bijzondere activiteiten. De verlichte gebouwen bewonderen kon je elke dag.


Als hoogvlieger
Eind augustus vond het Gatineau Hot Air Balloon Festival plaats. Het is een groots festival met ca. 70 luchtballonnen! Tijd voor onze eerste ballonvaart ooit. Het was een mooie zonnige dag en de zwakke wind voerde ons over bekende stadsdelen. Na een klein uurtje landden we zacht terwijl de zon onderging en zowat het verst van alle ballonnen, hoewel we quasi als laatsten waren opstegen. Wat een traktatie voor ME van de founder, merci!

Als matroos
Canada is onlosmakelijk verbonden met water. Rivieren, meren, watervallen zijn hier in overvloed en dat merkt men. Vrienden nodigden ons uit voor een zeiltochtje op de Ottawa River: het was zalig genieten al mocht er wat meer wind zijn. En in juni speelde zich aan Mooney's Bay de 15de Dragon Boat Race af. Grote kano's, versierd met drakenkoppen en voortgestuwd door een 22-koppige bemanning, streden tegen elkaar voor de eer. Ondertussen zamelde men geld in voor het goede doel. Zelf peddelden we al in handgemaakte houten kajaks op een meer, maar tot nog toe raakten we nog niet in een kano...

Als boer
Midden in de Canadese hoofdstad staat een échte boerderij, de Central Experimental Farm. Geïnspireerd door dit voorbeeld, kregen we ook groene vingers. We plantten bloemen in de bloembakken op het balkon en het terras en startten een experimentele moestuin. Onze inspanningen leverden vruchten op: een tros tomaten en enkel paprika's. De tomatenvariëteit noemde Health Kick omdat de heerlijke tomaten veel antioxydant lycopene bevatten. De rode paprika's deden hun naam, Red Beauty, alle eer aan en waren bovendien zoet en smaakvol.

1 opmerking:

luc zei

Te land, te lucht en te water.