zondag 16 december 2007

The Bee’ Sto’e

Met alle chinezen maar niet met de (cana)dezen… we hebben het geluk dat er om de hoek een Beer Store is. Ja, in Ontario en het Engelstalige gedeelte van Canada kan je enkel alcohol kopen in gespecialiseerde winkels. Maar steek je hier in Ottawa de rivier over, tot in het Franstalige Québec, dan kan je overal je voorraad inslaan net als in Europa. Je moet ook ouder zijn dan 18...
Deze bierwinkel heeft een mooi bord met de schildjes van verscheidene bieren. Tot ca 300 bieren! Het bier is in een kartonnen doos verpakt en komt van een rollerbaan gedenderd, snel en efficiënt. Het wordt trouwens gekoeld verkocht zodat je direct de kroonkurk eraf kan draaien en van het flesje drinken. Omwille van mijn vriend uit Bavaria en omdat qua Belgische bieren enkel Hoegaarden bekend blijkt, zal ik mijn best doen om het lokale gerstenat aan een gedegen onderzoek te onderwerpen. Op geregelde tijdstippen zal deze post dus met het oordeel van een Belgische Bierkenner aangepast worden. In het belang van de wetenschap dus…

Hier volgt een selectie die regelmatig zal uitgebreid worden:
St-Ambroise - Oatmeal Stout – McAuslan – Montréal, Québec – 5 % alc./vol, 341 ml.

Een “oatmeal stout”, d.w.z. een bier gemaakt van haver …. . Het is ondoorzichtig pikzwart qua kleur. De lichtbruine schuimkraag is niet crèmeachtig, maar wel stevig en er zit wat leven in het glas. Het is heel smaakvol en karaktervol, in de stijl van Guinness en Murphy’s maar dan met een sterke expresso-smaak (i.p.v. koffie) en een chocolade-toets.
Ik vind het een echte aanrader, niet te vergelijken met een Belgisch bier, buiten het feit dat het een schijnbaar onmogelijke combinatie lijkt van Ierse traditie in een Frans kleedje.
Labatt Blue – Canada’s Pilsener – Labatt Brewing Company – London, Ontario – 5 % alc./vol, 341 ml.

Dit populaire bier is een van de grote nationale merken, samen met Molson of Canadian. Het dankt zijn naam aan het karakteristieke blauwe etiket. Naar eigen zeggen, het best verkopende Canadese bier in de wereld en bekroond in 2003 met een Gouden Medaille in het bierland bij uitstek t.t.z. België. Vaak wordt het als een bouwvakker uit het flesje gedronken. Uit een glas proef je onder de lichte schuimkraag een blond bier met een frisse, licht bittere smaak die even blijft hangen. Het is een echt pintje, complexloos en gemakkelijk te drinken, daarom dat het vaak per 18 of 24 flesjes verkocht wordt…
Upper Canada - Lager - Upper Canada Brewing Company - Guelph, Ontario - 5 % alc./vol, 341 ml.

Upper Canada was een zogenaamde micro-brouwerij, d.w.z. geen nationaal merk. Vaak maakt men er fantastisch lekkere bieren. Men startte in 1984 met de productie, maar ondertussen zijn ze overgenomen door de grote brouwer Sleeman. Het is een licht bier op basis van de 4 ingredienten: water, mout, hoppe en gist. Eerlijk en fris. Op hun site vind je heel wat info over het brouwproces en enkele bierrecepten. Het glas waar ik het bier uitdronk, had een leuke tractor gegraveerd op de bodem, als dat niet uniek is...
Steam Whistle - Canada's Premium Pilsener - Steam Whistle Brewing - Toronto, Ontario - 5 % alc./vol, 341 ml.

Steam Whistle is een regionaal en geen nationaal biermerk: je kan het dus niet overal drinken. In 2000 stichtte de zoon van de Upper Canada-brouwer mee deze micro-brouwerij met enkel en alleen deze pilsener. Dit bier is een gewoon pilske, heel licht van smaak en verfrissend. Hiermee is alles gezegd, behalve dat de kartonnen draagbox Nr 22 is op de lijst van de 50 grootste Canadese uitvindingen, naast o.a. insuline, wonderbra, poutine of instant-replay!
Blanche de Chambly - Unibroue - Chambly, Québec - 5 % alc./vol, 341 ml.

Dit is waarlijk een écht witbier! Dit is te begrijpen aangezien de brouwerij origineel een Belgische brouwmeester had. Het witbier-recept uit de Middelleeuwen is bekroond met meer dan 30 medailles en internationale onderscheidingen. Het is troebel bier door de gist op de fles met een stevige schuimkraag. De frisse smaak is vol en niet-waterig, met een toets van citroen. De nasmaak doet je verlangen naar meer: een witteke naar ons hart.
Maudite - Unibroue - Chambly, Québec - 8 % alc./vol, 341 ml.

Van dezelfde brouwerij. Maudite (Damned) was het eerste straffe bier in Québec. 'Maudite' verwijst hier naar de legende van de "Chasse-Galerie" waarbij een verbond met de duivel wordt gesloten: hun ziel voor een kano-vlucht naar huis. Toen één de vloek brak door de naam van God te zeggen, crashte de kano op Aarde en de mannen werden niet meer gezien. Engelstalige kwatongen beweerden dat het bier een Québec-nationalische inslag had. Hoe dan ook, het is een duivels lekker bier, met een complexe en volle smaak die beter wordt met de jaren. Ons advies is evenwel om te drinken en te genieten. Een hemels bier!
Ephémère Pomme - Unibroue - Chambly, Québec - 5,5 % alc./vol, 341 ml.

Van dezelfde brouwerij, kijk maar eens op de website voor de juiste fonetische uitspraak: "eff-eh-mehr". Dit is een fruitbier, men heeft ook framboos, etc. maar de appel is het fruit bij uitstek van Québec. Het is zeer licht van smaak, quasi appelsap i.p.v. bier, gemaakt op basis van witbier en appelmost. De scherpe, frisse afdronk is onmiskenbaar Granny Smith. Het past goed bij geitenkaas, varken, eend of ajuinsoep. Een goed bier dat we zoals de naam aangeeft enkel "vluchtig" proeven, geef ons maar het echte spul.
Over U Miel, een honingbier met een oppervlakkige pilssmaak, spreken we al evenmin.
Boréale - Les Brasseurs du Nord - Blainville, Québec - xx % alc./vol, 341 ml.

Deze microbrouwerij uit Québec heeft een hele reeks bieren met een soortgelijk flesje en etiket (the beer with the bear) die we met genoegen geproefd hebben. De naam verwijst naar het noorderlicht of 'aurora borealis'. Al de bieren zijn gekenmerkt door het gebruik van mout (Pure Malt).
Blonde (4,5%) is een op zijn zachtst uitgedrukt een speciaal bier: de geur is niet aantrekkelijk (als stro?), maar de smaak is lekker complex, rijk en licht vettig met wat bitterheid.
Cuivrée (6,9%) is een koperkleurig bier met een goede afdronk. Het is rijk en wat zoetig (fruit-caramel), vergelijkbaar met "Judas". Een topper.
Rousse (6,1%) is amberkleurig met een honinggeur maar een bittere hopsmaak. Een prima dorstlesser.
Noire (5,5%) is een stout biertje met een lichte koffiesmaak, die niet slap of waterig is.
Les 3 Brasseurs - Les 3 Brasseurs - Montréal, Québec - xx % alc./vol, getapt.

Deze microbrouwerij komt uit Frankrijk! Hun oorsprong ligt in Lille dus Frans-Vlaanderen en hun enige internationale expansie is Montréal. De bieren worden ter plaatse gebrouwen (geen transport) en versgetapt gedronken van 25 cl tot 1 l!
Ambrée (6,2%) is een amberkleurig bier in de stijl van Vieux-Temps, licht bitter en niet zo stevig van smaak. Mijn maaltijd was een Croque gebakken in Ambrée.
Blanche (4,8%) is wel een aangenaam witbier. Verfrissend en vol van smaak, het beste witbier van 2006.
Rickard's Red - A pint of glory - Molson - Montréal, Québec - 5,2 % alc./vol, 341 ml.

Gebrouwen volgens het traditionale recept van Gord Rickards (Capilano Brewing Company,Vancouver) is dit Canada’s favoriete amber bier sedert 10 jaar. Het is nu een bier uit het gamma van Molson, de oudste brouwerij van Noord-Amerika. John Molson, de stichter, zei profetisch in het oprichtingsjaar 1786: My beer has been universally well-liked beyond my most sanguine expectations, want nu is het de 5de grootste brouwer ter wereld met ca 40% van de Canadese biermarkt, na marktleider Labatt. Hij heeft dan ook een Canadese postzegel gekregen. Het rood-bruine bier bestaat uit drie soorten gerst, hop en caramel. Het is smaakvol en verfrissend als fruitige citroen met een zachte afdronk. De marketingtruuk: het label “Authentic Pub Quality”.
J.R. Brickman Pilsener - The Founder's Series - Brick Brewery - Waterloo, Ontario - 5 % alc./vol, 341 ml.

In den beginne was de economie van Ontario gebaseerd op drie zaken: bont, hout en bier. Zo ontstonden de Craft Brewers of ambachtelijke brouwers. In de Brouwrenaissance na de Drooglegging was Jim Brickman de eerste die deze traditie weer opnam in 1984. Daarvoor legde hij in 68 brouwerijen in 29 landen zijn oor te luisteren. Het resultaat streelt de tong. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit bier in 2006 de Ontario Brewing Awards Gold Medal for Best Pilsener won. Een pils die even stevig is als zijn schuimkraag met een volle smaak en een licht bitter toets van hop. En wil je bijvoorbeeld de oorsprong van de six-pack kennen, klink dan hier.
Walkerville 1889 - Lager - Walkerville Brewing Company - Windsor, Ontario - 5 % alc./vol, 341 ml.

Deze lager-pils is licht amberkleurig. Het is licht bitter maar goed gebalanceerd van smaak, een beetje bruusk in het begin van de slok die eindigt met een verfrissend fijne nasmaak die even blijft hangen. Ze verkopen op het Amerikaans continent ook bier van de tap in een zogenaamde “growler”. Dat is een grote fles van 1,89 liter. Tja meestal is het toch fluitjesbier waarvan je veel kan drinken... En wat vind je van de reclameslogan: Did you know? Al Capone loved our beer?
Labatt Blue DRY – Strong beer – Labatt Brewing Company – London, Ontario – 6,1 % alc./vol, 341 ml.

Deze pils is iets anders dan de gewone Labatt Blue, het is een DRY. Maar de naam "dry" komt niet van het ontbreken van een nasmaak. De (na)smaak is wel resultaat van een langere fermentatie d.w.z. een langer brouwproces waarbij meer suikers (carbohydraten) omgezet worden in alcohol. De smaak wordt daardoor nog zachter. Origineel was het bier bedoeld voor mensen met diabetes! In Duitsland kreeg het daarom de naam "Diet Pils", in Japan noemde men het dan weer "Karakuchi" of "dry" en die laatste term werd in Amerika overgenomen.
Kokanee - Glacier Beer - Columbia Brewery - Creston, British Columbia - 5 % alc./vol, 341 ml.

Dit is een populair biertje onder het jonge volk. Canadese vrienden zeiden dat ze het dronken als ze 18 jaar waren. Het is een beginnersbiertje, heel zacht en niet bitter van smaak. Kokanee is een andere naam voor de rode zalm en verwijst ook naar de Kokanee gletsjer. Vandaar de marketingquote “glacier fresh” wat eveneens een verwijzing is naar het zuivere bergwater waarmee het bier gebrouwen wordt. Dat het bier populair is bewijst bijvoorbeeld de glaciergirl-verkiezing. En nog een grappige anekdote om af te sluiten: de snowboarder die de Grays Peak van het etiket afdaalde moest verwijderd worden omdat Canadees bier niet met sport geassocieerd mag worden.
Mill St – Tankhouse Ale - Mill Street Brewery - Toronto, Ontario - 5,2 % alc./vol, 341 ml.

Deze microbrouwerij werd gekozen als de beste Canadese brouwerij van 2007 en Tankhouse Ale werd voor het vierde jaar op rij bekroond als beste bier in GTA (=Greater Toronto Area). De brouwerij is gevestigd in het best bewaarde industrieel complex uit de Victoriaanse tijd in Noord-Amerika (national historic site van Canada). Dit diepdonkerrode bier is bitter door de hop, maar er worden ook vijf verschillende soorten malt gebruikt. De stevige volle smaak blijft vooral vooraan in de mond hangen zonder veel nasmaak. Een echt lekker en smaakvol bier dat ik zeker aanraad.
Waterloo Dark Lager - Brick Brewery - Waterloo, Ontario - 5,5 % alc./vol, 341 ml.

Dit is een bijzonder bier: het is donker van kleur maar licht van smaak. In tegenstelling tot andere "zwarte" bieren is het eigenlijk een gewone pintje. Waarom een everzwijnkop op het etiket staat is me een raadsel, maar waarom veel plaatsnamen in Canada (Waterloo, London, Sydney,...) dezelfde bekende naam (uit Europa) dragen, is duidelijk heimwee van de eerste migranten. Wist je dat er ca. 40 875 Belgen in Canada leven van de 560 000 Belgen die emigreerden? Check na waar men nog naar toe trok op deze link.
Wellington S.P.A. - Special Pale Ale - Wellington Brewery - Guelph, Ontario - 4,5 % alc./vol, 341 ml.

Deze brouwerij eert met haar naam Arthur Wellesley, de eerste Hertog van Wellington. De straat in Ottawa waar het Parlement aan ligt, is ook naar hem genoemd hoewel hij waarschijnlijk nooit in Canada is geweest (net zo min als in Nieuw-Zeeland). Wellington is bekend omdat hij in 1815 Napoleon in Waterloo (België) versloeg, niet te verwarren met Waterloo (Canada) dat ca. 30km van Guelph ligt en waar de concurrent Brick Brewery gevestigd is. Het amberbier is zeer bitter en die directe vlakke smaak blijft nog even achteraan in de mond hangen. Volgens mij geen bier waarmee je de wereld kan veroveren.
Chambly Noire - Unibroue - Chambly, Québec - 6,2 % alc./vol, 341 ml.

Het bieretiket van dit zwarte bier vertelt een zwart verhaal, te vergelijken met andere “Unibroue-sels”. Het Carignan-Salières regiment werd door Louis XIV naar Nouvelle-France gestuurd om de Iroquois te verslaan. De soldaten met zwarte musketiershoed konden echter geen Iroquois vinden! Maar de indianen verloren de strijd tegen de Europese ziektes zoals de pokken. De “Disclaimer” van Artikel 666 (inderdaad het getal van de Duivel) van de Beeradvocate is eveneens opmerkelijk. Het bier zelf is zwart van kleur, maar niet van smaak. Onder de lichtbruine schuimkraag proef je een aangename vol bier, precies zoals een tas dagelijkse koffie. Lekker, maar beter drink je ofwel cappuccino ofwel bier…

7 opmerkingen:

luc zei

Allemaal dus wel 5% gehalte.
Een stevige "pater" of "duvel" is nog niet aan de orde.
Op zicht en qua goesting gaat de voorkeur ook uit naar de STOUT.
Santé.

Christine/Sofie zei

Eindelijk door dat gij dus ook nen blog hebt !
superzalig, zo interessant ! jong jong, zoveel dat jullie meemaken. 't lijkt me echt super om er te wonen. Had eerder al aan Ineke gevraagd wat ge moest doen als ge ziek zou worden, een doktersbriefje naar East Camp opsturen? Nu merk ik dat ge ingeënt zijt tegen griep, dus dat probleem is ook weeral opgelost ;-)
zoenies van herdtje

hvn zei

Voor het goede doel moet men zich soms opwerken tot bierproever.De variatie van de Belgische bieren kennend-minstens vermoedend- kan je duidelijk in de jury plaats nemen. Toch raad ik je aan, aan het lokale pigment de voorkeur te geven. Aldus mag wellicht "de stout" de voorkeur genieten. Maar omdat er zekerheid in varabele omgeving nodig, is een tegenproef aangewezen. Aldus blijft het werk in de wereld. Skoll.

Anoniem zei

Bedankt voor een interessante blog

Anoniem zei

Great weblog

Anoniem zei

Interesting weblog

Anoniem zei

I enjoy your site