donderdag 6 december 2007

The physics of a traveling salesman

Neen. Hier geen Sinterklaas. Hier geen Zwarte Pieten. Hier geen stoomboot met heen-en weerwaaiende wimpels en een dek op- en neerhuppelend paard.
Neen. Tussen Halloween en Kerstmis is het de tijd van Santa.

Santa heeft als Kerstman geen concurrentie van Sinterklaas, meer nog hij is eigenlijk het alterego van de Sint, dus zijn blijde intrede is al op 17 november! In onze wijk gebeurde dat met de Help Santa Toy Parade. Tijdens deze stoet verzamelen brandweermannen speelgoed en donaties voor de minderbedeelde kinderen. Het was een stralend zonnige dag, het was wat fris en niets liet vermoeden dat 5 dagen later de eerste sneeuw zou vallen.
Geniet mee van de drukbijgewoonde stoet met massa's kerstmutsen, muziek en marionetten, plastic dennebomen, nepsneeuw en als hoogtepunt het op-en neerbeweegde rendierenspan van Santa.
Na zijn bejubelde intocht is Santa nu niet meer uit ons dagelijks leven weg te slaan.
Hij is alomtegenwoordig. Op de radio maakt hij reclame voor een reeks producten, gaande van auto's, GPS-systemen, supersnel internet, matrassen tot keukens. De kerstliederen als jingle bells of zijn lach Ho Ho Ho worden omgevormd tot reclameboodschappen. Niks is nog heilig/veilig. Verder is Santa in quasi elke winkel, supermarkt of winkelcentra is aanwezig voor fotosessies of om snoep uit te delen.
Dit brengt ons ook bij een andere eigenschap, Santa is ook quasi alvermogend. De productiecapaciteit van zijn fabriek The Grotto op de Noordpool moet gigantisch zijn: elfen maken er al het speelgoed dat hij bezorgt. Om nog maar te zwijgen van de krachttoer dat hij op Kerstavond miljoenen huizen op één nacht zal bezoeken.
Tenslotte is Santa ook alwetend. Hij weet of je je goed of slecht gedragen hebt. Maar het opvallendste verschil is wat er met de stoute kinderen gebeurt... Nadat Sinterklaas, die goedwijze man met zijn mijter in een groot boek al je daden heeft geëvalueerd, krijgt wie braaf is lekkers, wie stout is de roe. Of nog erger stopt Zwarte Piet je in zijn zak, en tot nog toe heeft niemand kunnen navertellen wat er dan met jou gebeurt. Santa heeft geen boek nodig, hij houdt je gewoon altijd in de gaten. Dus als je niet braaf bent geweest, slaat hij je over of plaatst hij een stuk steenkool in je kous. Misschien om je zwart te maken...

Bovenstaande brengt ons bij twee problemen, waardoor sommige mensen twijfelen aan het bestaan van Santa:
1- De fysica van Santa: Quanta-Claus of een Pa-met-een-valse-baard?
2- Het zogenaamde "Traveling Salesman Problem": Welke is de kortste route langs verschillende punten voor je woon-werkverkeer? Ga de uitdaging aan en vindt de optimale route van het spel.

PS: Alhoewel Sinterklaas hier niet bekend is, hebben we toch onze schoen gezet.

2 opmerkingen:

luc zei

Superbedankt voor deze prachtige sfeerbeelden.
Zo kunnen we ook hier mee"genieten" van de Santa-mania.
Kerstman en karnaval samen, zou ik zo zeggen.

hvn zei

Sinterklaas en Santa mania zijn uitingen van eenzelfde verwachtingspatroon. In een tijd van 'zakelijkheid' is er blijkbaar een sterkere drang naar avontuur, fantasie - wellicht een natuurlijke tegenreactie. Dat irrationele heeft ook zijn charme!