vrijdag 21 maart 2008

Spring fever

"Eén vogel maakt de lente niet" zegt een boerenwijsheid en inderdaad al horen we sedert enkele dagen de eerste vogels, er ligt nog een massa sneeuw. De doorgewinterde sneeuwruimer had dus gelijk ! Is het daarom dat er geen engelse vertaling voor "lentekriebels" bestaat? Toch snakt iedereen naar de zomer, het heeft lang genoeg geduurd.... Overtuig jezelf en kijk naar de sneeuwgrafiek van 2007 en van 2008 hieronder. En toch is het record van 1970-1971 (444,1 cm) net niet gebroken want door regen die sneeuw had moeten zijn werd 2007-2008 een goede tweede met 'slechts' 410,7 cm. In een gewoon jaar valt er gemiddeld 237 cm.
Deze uitzonderlijke sneeuwval had het volgende sneeuwbaleffect:
- midden februari liggen de snow dumps al vol, dus men begint her en der de sneeuw op te hopen.
- eind februari begint de voorraad strooizout op te raken, door er meer zand tussen te mengen zal men dit praktisch oplossen.
- midden maart kan men na een sneeuwstorm in de stad met de sneeuw geen blijf, dus iedereen mag dagenlang door de sneeuw van de ongekuiste voetpaden ploeteren.
- eind maart meldt de stad dat de kosten voor het sneeuwruimen zo hoog opgelopen zijn dat een éénmalige bijdrage nodig is om het gat in de stadskas te vullen.

De handschoenen en muts blijven nog even nodig want de temperatuur kan nog steeds van de ene op de andere dag 20°C veranderen! Al is nu wel het seizoen voor het maken van de befaamde ahornsiroop aangebroken. Daarbij moet de temperatuur overdag boven nul zijn en 's nachts onder het vriespunt. Ondanks alles is het rijk van koning Winter langzamerhand uit en is de onvermijdelijke dooi ingezet. De wakken in het ijs op het Rideau kanaal zijn al duidelijk zichtbaar. Die grootste openluchtschaatsring ter wereld is wel tot ons groot jolijt 41 dagen opengeweest, van 25 januari tot 5 maart. Omdat we begin april in Bëlgië zijn, zullen we de zondvloed van smeltwater in de straten missen. Anderzijds hebben we vernomen dat België na het nieuwe fenomeen van 'motsneeuw' ook een "witte Pasen" heeft gehad, waar de opwarming van de Aarde niet allemaal voor zorgt...
Daarom doe ik deze warme oproep: je kan een klein verschil maken door op 29 maart om 20u gedurende 1 uur het licht uit te doen. Earthhour is een wereldwijd symbolisch uur voor de Aarde waaraan ook Ottawa deelneemt.

In tegenstelling tot onze contreien heeft men zich wel goed aangepast aan de winterse condities. Enkele voorbeelden:
- voor de eerste sneeuw repareert iedereen zijn dak
- dakwerkers maken in Québec City de daken vrij van sneeuw en ijspegels
- de honden lopen met winterjassen en 'wintersokken' aan
- sommige mensen trekken een soort 'spijkerschoenen' over hun schoeisel om slipgevaar te beperken
- natte voeten van de plassen smeltwater worden vermeden met gummi-laarzen of botten
- maar eigenlijk gaat het leven gewoon door: men trekt zijn kinderen voort op een sleetje, men jogt in de vrieskou, men bouwt huizen, en zo voort
- vaak gaat men ook op reis naar Midden-Amerika. Radiozenders schenken reizen weg naar tropische bestemmingen en vervelende, ongevraagde telefoonoproepen zeggen dat je een reis naar een paradijselijk oord gewonnen hebt als...
- tot slot kan je net als ons het einde van de winter afwachten in de cinema en de laatste films bekijken, bijvoorbeeld in de nabij gelegen charmante Mayfair. (C$ 6 voor twee films).

1 opmerking:

Christine/Sofie zei

(28 maart) Happy birthday to you, happy birthday to you , happy birthday dear Steven, happy birthday to youuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu (toonvast)
Geniet ervan, wij drinken vanavond alvast een pisco sour (in Santiago, Chili) op jouw gezondheid....mjam, mjam.... ;-)
Dikke verjaardagszoenen van Herdtje en Sofietje