woensdag 12 maart 2008

No time to waste

De lenteschoonmaak. Het kringloopcentrum. Sortering en recyclage. Iedereen kent dat wel. Ook Ottawa heeft een eigen systeem op punt gesteld rond de mooie verzamelterm “vuilnis”, dat geen meervoud of verkleinwoord kent, maar evenveel synoniemen heeft als soorten afval. Laat ME beschrijven hoe de restanten van het leven uit ons leven verdwijnen.

… – 7:00
De avond voordien plaatst iedereen zijn vuilnis aan de stoep.
Men gebruikt bakken voor hergebruikbare materialen: één bak voor glas en PMD (plastic, conserven, drankverpakkingen, yoghurtpotjes …) en één bak voor karton en papier. Het tuinafval gaat dan weer in grote kartonnen zakken die men in allerhande winkels kan kopen. Eigenaardig maar iedereen ruimt in de herfst de afgevallen bladeren van de bomen op. Het groot of grof huisvuil als stoelen, tafels, kledij etc wordt er gewoon bijgezet. En tot slot heeft men vuilnisbakken en vuilniszakken voor alle andere afval.

7:00 – 11:00
Een man rijdt met een winkelkarretje door de straat. Hij schuimt de straten af op zoek naar flessen. Elke bak glas doorzoekt hij op wijn- en bierflessen met statiegeld. Zijn oogst is altijd groot want ca. 40% van de mensen brengt zijn leeggoed met statiegeld niet terug naar bijv. The Beerstore. Ook aluminium blikjes worden meegenomen want daarvoor kan men naar het Can Recycling Center gaan. Of hij steekt de Ottawa River over, want in Québec krijg je een betere prijs voor leeggoed.


11:00 – :12:00
En dan hoort men een pompend gepiep. Het is de langverwachte vuilniswagen. Het is een speciale vrachtwagen met twee sturen! Eén enkele man moet alles doen: rijden en vuil ophalen. Het tempo is hoog en ritmisch: rijden, stoppen, vuil gooien, rijden, stoppen, vuil gooien, rijden, … Daarom werd een extra-stuur aan de stoepzijde geplaatst: het verhoogt de efficiëntie en de veiligheid. De zakken worden met veel expertise in de ophaalbak van de wagen gemikt. De deksels van de vuilnisemmers worden eraf genomen en vallen lukraak op de grond. De vuilnisemmers worden dan tot aan de ophaalbak gereden en erin leeggemaakt. De vuilnisemmer wordt dan omgekeerd teruggezet. Het pompend gepiep verlaat de straat.


12:00 – 13:00
Daar komt ook de vuilniswagen die het glas ophaalt. Elke bak glas wordt in de wagen gekieperd. Het is een gekletter en gerinkel van jewelste. De lege bak wordt eveneens omgekeerd teruggegooid. Het resultaat is duidelijk te zien, van de orde van de ochtend is niks meer te merken. Overal liggen bakken, vuilnisemmers en deksels verspreid.


7:00 – 12:00
Een personenwagen stopt en de bestuurder bekijkt het grof huisvuil. Neen, er is niks interessant bij. Of was een andere die te voet ging hem voor? Lijkt deze handelswijze je vreemd, hier kijkt niemand op. Al de hele voormiddag bleef quasi elke voorbijganger wel even staan om te zien of er niks nuttig of bruikbaar te vinden was in het groot huisvuil. Ja, de mensen plaatsen hier zelfs bordjes met “free” bij hun spullen die ze weggooien!
Toen onze bovenburen verhuisden, heeft een man alle zakken mooi opengedaan, alles bezien, de spullen die hij kon gebruiken eruitgehaald (vb jas, trui) en alles dan weer mooi teruggestoken. Ook een strijkijzer hebben we zo op miraculeuze wijze vijf huizen zien verplaatsen. Een andere manier van hergebruik zijn de garage sale of de website www.usedottawa.com.

12:00 – 13:00
Maar daar komt de laatste vuilniswagen, uitgerust met een speciale zijdelingse opening. Het overgebleven grof huisvuil wordt door de vuilnisman naar deze gapende muil gesleept die met enkele krachtige schuifbewegingen alles verslindt. Opgekuist staat netjes, hoewel…de schoolkinderen moeten tussen de vuilniscontainers door naar huis laveren.

13:00 – ….
Naarmate de mensen terugkomen van hun dagtaak, worden de verspreide vuilbakken gerecupereerd. De straat krijgt weer zijn gewoonlijk opgeruimde uitzicht. De vuilnisemmers staan weer mooi bij de huizen. Vaak worden de vuilnisemmers vastgemaakt zodat de wasberen ze niet kunnen omgooien. En dan is het wachten tot de volgende keer dat de cyclus zich herhaalt. Want ongeacht seizoen of weer (regen, of sneeuw) de vuilnisomhaling gaat steeds door…

2 opmerkingen:

luc zei

Hoe je van "rubbish" toch een mooi artikel kunt schrijven.
Bij dergelijke "rabbage" zou hier in Koksijde de milieu ambetnaar groen uitslaan.

jeannine zei

Je verhaal lijkt ongeloofwaardig maar de foto's bevestigen het meest onwaarschijnlijke. Rommelige rommel.