zondag 11 november 2007

Remembrance Day

Remembrance Day is meer dan 2 minuten stilte op het 11de uur van de 11de dag van de 11de maand. Op dat tijdstip ging de wapenstilstand in van de eerste wereldoorlog. Sindsdien worden al veel meer conflicten op deze dag herdacht, denk maar aan de tweede wereldoorlog of de huidige situaties in Afghanistan en Irak zonder de vele vredesmissies van de UN-blauwhelmen te vergeten. Elk land heeft zijn eigen traditie voor deze herdenking. In Canada als lid van de Commonwealth leeft men ook bewust naar die dag toe. Enkele weken voordien lopen al veel mensen rond met een klaproos, de zogenaamde “poppy”, opgespeld . Op de dag zelf is er een grote ceremonie bij het grafmonument van de onbekende soldaat die symbool staat voor alle gevallenen. De plechtigheid met vele hoogwaardigheidsbekleders – de straat stond vol met limousines met vlagjes – enkele legereenheden en muziek werd door ontzettend veel volk bijgewoond. De straaljagers vlogen over, het kanon loste 21 saldo’s, de bloemenkransen werden gelegd, het koor zong zijn liederen en de oud-strijders gingen de parade met applaus voor. Die stoet bestond uit militairen van alle componenten, soms met schotse rokken of berenmutsen, Mounties en jonge cadetten. Het was heel indrukwekkend, zeker omdat op het einde een oud-strijder door een hartaanval zijn laatste strijd waarschijnlijk verloren heeft.

"Only a crisis -actual or percieved- produces real change" (Milton Friedman) is de basis voor een boek met een intrigerend zicht op de laatste wereldgebeurtenissen. We gingen op 12 november naar de boekvoorstelling met de auteur. Hier de (missing) link.

2 opmerkingen:

Ineke Imbo zei

Goed nieuws. Na wat rondvragen en veel opzoekwerk op tinternet ben ik te weten gekomen dat die veteraan die - voor onze ogen - een hartaanval kreeg op Remembrance Day niet overleden is. Hij ligt in 't ziekenhuis en stelt het goed. Met dank aan de vrouw die zonder aarzelen eerste hulp toepaste. Ze zijn nu op zoek naar haar om haar te bedanken. Zij heeft het leven van die man gered.

Lees het berichtje hieronder maar...

Paramedics Thank Unnamed Woman for Helping Vet
Sunday, November 11, 2007

The Ottawa Paramedic Service is crediting an unnamed woman who might have saved the life of a decorated war veteran during Remembrance Day ceremonies.

The 80-year-old man went into cardiac arrest during the service at the National War Memorial Sunday morning.

Paramedic Team Leader Rodney Hamberg tells The Ottawa Sun the woman's quick reaction might have saved the man's life.

Paramedics used advanced life support procedures to help the patient regain a pulse.

The veteran is in the Ottawa Hospital in serious condition.

greta zei

Mooi bericht over 11.11!
Hier wordt 11.11 ondermaats herdacht, behalve dan in HUMO, waar een mooi artikel verscheen:
De groote Oorlog revisted. Ik stuur je het op!