woensdag 12 december 2007

The link between Rudolph and Charity

Wat is de link tussen Rudolph en liefdadigheid? Deze probleemstelling is niet vergezocht als je de vergelijking met Sinterklaas maakt. Santa, onze Marketing & Salesmanager, heeft geen knechten, hij werkt alleen. En al houdt hij zelf van gadgets, het is een serieuze opgave in één enkele nacht speelgoed uitdelen aan alle kinderen van de wereld. We worden inderdaad met de neus op de feiten gedrukt bij het aparte onderzoek van de beide delen van de probleemstelling.

Rudolph

Om te beginnen laten we ons even in poëtische vervoering brengen door de acht originele rendieren uit de relevante verzen van het gedicht “A visit from St Nicholas” (1823):

The moon on the breast of the new-fallen snow
gave the lustre of midday to objects below;
when, what to my wondering eyes should appear,
but a miniature sleigh, and eight tiny reindeer.


With a little old driver so lively and quick,

I knew in a moment it must be St. Nick.
More rapid than eagles, his coursers they came,
and he whistled and shouted and called them by name:

Now Dasher! Now Dancer! Now, Prancer and Vixen!
On, Comet! On, Cupid! On, Donner and Blitzen!
To the top of the porch! To the top of the wall!
Now dash away! Dash away! Dash away all!

De rendieren van de slee van Santa staan per twee (m+v) en in sleevolgorde zijn dit hun eigenschappen:
Dasher, de Verbrijzelaar (m): snelste rendier en leider van het span voor Rudolph
Dancer, de Stampvoeter (v): meest elegante rendier
Prancer, de Opvaller (m): krachtigste rendier
Vixen , de Vrouwtjesvos (v): mooie en even sterke partner van Prancer
Comet, de Staartster (m): rendier dat verwondering en blijdschap brengt als Santa over de huizen scheert
Cupid, de Hartendief (v): rendier dat liefde en genot brengt als Santa over de huizen scheert
Donner, de Donderslag (m): rendier uit het sterfelijke leven van Santa
Blixen , de Bliksemschicht (v): rendier uit het sterfelijke leven van Santa

Soms is de sleevolgorde echter net omgekeerd met vooraan de ouders van Rudolph, Donner en Blixen. En toen was er dus Rudolph…
Zijn naam past helemaal niet in dit mooie rijtje, en zijn kenmerkende rode neus al evenmin. In zijn jeugd werd hij uitgesloten omwille van zijn merkwaardig reukorgaan, maar hij kreeg zijn gram toen Santa op een mistige Kerstavond zijn vlucht rond de wereld wou aflasten. Hij werd toen alleen vooraan geplaatst zodat hij met zijn lichtgevende rode neus de weg kon verlichten.
Of Santa nu nooit meer verdwaalt, is een groot vraagteken, de slee van Santa is bij voorbeeld onlangs opnieuw gesignaleerd in Koksijde.
Maar je mag dus gerust bestluiten dat Rudolph meer is dan het negende rendier met de allitererende naam op zijn epitheton “rood-geneusd rendier” zoals de Helmbos-wuivende Hector uit Troje. Rudolph was het “lelijke eendje” onder de rendieren, een zwartepiet, een antiheld die erin slaagde succesvol te worden.

Charity

Het sociale vangnet van Canada is niet zo groot als in Europa, de liefdadigheidswerking overtreft anderzijds de Europese. We hebben dat voor het eerst gemerkt met de intocht van Santa, op die stoet werden speelgoed en donaties ingezameld door de brandweer. Later hebben we bij een hockeymatch van de locale 67’s gezien hoe men na het eerste doelpunt echt honderden knuffels op het plein gooide voor het goede doel.
Al in onze eerste dagen werden we ook verschillende keren geconfronteerd met het fenomeen van de “Bake Sale”. Het begon met Ottawa’s Biggest Bake Sale in een kerkzaaltje, vervolgens op het griepprikevenement en zelfs in de Drug Market-winkel zagen we mensen muffins, taarten en koekjes verkopen. We hebben dus regelmatig gesnoept voor het goede doel.
Maar anders tafelen we wel gezonder, zo ligt hier de neef van Rudolph, Elk de Eland, met veenbesjes op ons bord.
In november zijn we verder uitgenodigd voor twee liefdadigheidsmuziekoptredens. Op een podium speelden jan en alleman, van professor tot onontdekte popster. Tijdens de optredens verkocht men ook lotjes. De eerste keer waren er mooie prijzenmanden te winnen. De tweede keer was heel bijzonder met een “50/50 Draw”, d.w.z. de persoon die het winnende lotje koopt, krijgt de helft van het ingezamelde bedrag van die avond. De winnaar heeft het geld echter opnieuw geschonken, dus de vraag is of er al ooit iemand gedurfd heeft zijn gewonnen helft voor zichzelf te houden… Hoe dan ook we hebben dus gegokt en verloren voor het goede doel.
En terwijl je luistert naar de gezellige blues en rock, hebben we natuurlijk wat gedronken voor het goede doel. Op een andere avond hebben we dat niet gedaan, maar hebben we vrienden enkel geholpen de restjes wijn op te drinken van twee wijnproefavonden voor het goede doel. Het waren alle Canadese wijnen en vooral de bijzondere “icewine” was een streling voor onze smaakpapillen.
Je mag besluiten dat je voor liefdadigheid echt wel een neus moet hebben: een feestneus, een neus voor de winnende lotjes of als gevolg een rode neus van ziekte, kou of dronkenschap…

De link

Het is duidelijk dat hier de neus centraal staat. En omdat de neus van Rudolph even bijzonder is als die van Cleopatra, hebben we het voor jou eens allemaal uitgepeuterd. Het fenomeen van de rode neus zou gebaseerd zijn op bioluminescentie. Dat is het lichtgevend principe dat glimwormen of diepzeevissen gebruiken. Om een voldoende sterk lichtsignaal te kunnen ontwikkelen is er heel veel zuurstof nodig, vandaar dat de lichtgevende zone de neus is.
De neus van Rudolph kan in drie stukken opgedeeld worden:

1- gewone reukorgaan: bestaat uit twee delen: het dermis of de lederhuid, dat de bloedvaten bevat en het epidermis of de opperhuid, de buitenste huidlaag.

2- lichtproducerende laag: deze huidlaag bevat luciferine, een lichtproducerende substantie, en luciferase, een enzym dat als katalysator werkt voor de lichtproducerende reactie. Het geproduceerde licht is normaalgezien groen.

3- phosphoriscente laag: deze specifieke laag absorbeert de groene lichtcomponente, zodat rood licht wordt uitgezonden.
PS: volgende onderzoeksvragen laten we open voor anderen:
- Waarom kunnen de rendieren van Santa vliegen zonder vleugels?
- Is de rode neus van Rudolph een genetische afwijking of een speling van de natuur?
- Wat doen de rendieren de andere dagen van het jaar?
- Wat doen de elven na twaalf uur?
- Hoe levert Santa pakjes als er geen schoorsteen is?

4 opmerkingen:

luc zei

Hey, waar is mijn feestneus toch gebleven ?

Anoniem zei

Steven, Steven,

nog nooit zo'n diepgaande analyse gezien van het mooiste der rendieren.
Geeft de neus nog licht als hij op je bord ligt ook?

Steven zei

We aten geen rendier, maar eland, en het was een "zware" maaltijd ;-)

Anoniem zei

zeer interessant, bedankt