woensdag 6 februari 2008

5-S+1

De andere kant van home-office is natuurlijk home, maar dat neemt niet weg dat de bekende 5-S van de office ook hier wordt toegepast. Slordigheid en gebrek aan properheid leiden immers makkelijk tot ongevallen. Struikel- en valgevaar bij rondslingerend materieel, risico op uitglijden over water- of vetvlekken, het zijn maar enkele voorbeelden die iedereen herkent. Het 5-S-systeem streeft een propere, goed georganiseerde en overzichtelijke werkplaats en nette leefruimte na. Op die manier neemt vanzelf ook de arbeidsveiligheid en de huiselijke gezelligheid toe.
Laat ME hier voor jullie de eenvoudige optelsom van 5-S+1 maken:

S-chotelvod
Na de gastronomische maaltijden in onze refter, moet de afwas gedaan worden. Het servies is beperkt tot 3 grote en 2 kleine borden van verschillende design, 3 borden met een haan erop en 4 glazen sla-borden. Aan bestek is er daarentegen geen gebrek. En ook qua kookpotten kunnen we niet klagen met o.a. een steamer-pot. We hebben geen microgolf, maar naast de vier kookplaten is het fornuis uitgerust met een zeer goede oven. Terwijl je de schotels wast, kan je denken aan de beloning van een lekker kopje thee. Was en wacht af tot het fluiten van de super-simpele waterketel, bestaand uit een plastic ketel met een teut met een fluitgat en een snoer (geen schakelaar, zelfde teutgat voor vullen en legen).

S-pons
Ramen lappen op het eerste verdiep is hier geen nachtmerrie. De nieuwe ramen met dubbel glas bestaan uit twee delen en hebben een ingewikkeld systeem dat volgende bewegingen mogelijk maakt. Je kunt het onderste deel naar omhoog schuiven. Je kunt het bovenste deel naar beneden trekken. Je kunt beide delen apart uit het raamkozijn nemen. Je kunt beide delen naar binnen laten roteren en openklappen. En die laatste beweging heb je nodig om de ramen zowel van binnen als van buiten te kuisen. En als extrafunctionaliteit is elk raam voorzien van vliegengaas, dus je hoofd buitensteken gaat niet. Het vergde alleen wat hoofdbrekers om al die raambewegingen te ontdekken.

S-tofzuiger
Alle kamers hebben vast tapijt behalve de sanitaire ruimte en de keuken. Op regelmatige tijdstippen halen we dus de “Little Shark” uit de kast. Dat is de stofzuiger. Hij is wat kapot, de knoppen voor het snoer en aan-uit werken niet meer, dus je moet de stekker direct in stopcontact steken. Verder zijn de slang en de zuigerstang in plastic slechts losjes met elkaar verbonden. Hij mag dan wat lawaaierig zijn en niet zo goed zuigen, maar wie heeft een stofzuiger voorzien van twee Ganesha-stickers?

S-chuurborstel
De ballaton-vloeren van ons appartement moeten natuurlijk ook regelmatig gekuist worden. Maar hier kent men precies geen schuurborstel, wel een zwabber of wat wij hebben, zo’n Rubbermaid Cellulose Squeeze Mop. Dat is een soort superabsorberende spons op een steel. Verder is er op de steel ook een stuk gemonteerd dat over 180° kan roteren en waarmee je zo die spons kan uitduwen zonder je handen vuil te maken. Met dit multifunctionele ontwerp zijn nat-, schoon- en droogmaken niet gescheiden. Maar of dit prachtige staaltje van design en vernuft ook werkelijk proper maakt, daar heb ik toch mijn twijfels bij…

S-trijkijzer
In de kelder beschikken we over een gemeenschappelijke was- en droogmachine met verticale draaitrommel. Gelukkig staat er geen slede voor muntjes op maar is het gebruik inbegrepen in de huur. We hebben een standaardafloop voor de was. Het begint bij het sorteren van het vuilgoed. Dan doe je achtereenvolgens het wasmiddel en het vuilgoed in de trommel. Dan stel je de wasmachine systematisch in. De load size van small tot extra-large bepaalt het waterniveau. De temperatuurregeling is beperkt tot cold (18°C), warm (37°C) en hot (60°C). De laatste keuzeknop is afhankelijk van het type was. Dan trek je die knop uit en even later zou alles proper moeten zijn. Nu ja, men mag niet te kritisch zijn, en na het wassen komt het strijken en dat is overal hetzelfde. Zelf met onze beperkte kleerkast, blijft er altijd een berg weg te werken.

Met het toepassen van de bovengenoemde 5-S is ons appartement toonbaar en leefbaar. Maar toch ontbreekt er nog iets om alles compleet net te maken. Voor het effectief scheiden, sorteren, schoonmaken, standaardiseren en systematiseren hebben we nog een extra-S ter beschikking. Het onmisbare bonusonderdeel is een…

S-hoppingzak
De veelzijdigheid van een shoppingzak is niet te overschatten. Enkele nuttige en praktische toepassingen zijn: vuilniszak, zak voor sportschoenen, zak voor vuilgoed op reis, vershoudzak voor groenten in de frigo, etc. Maar zijn primaire functie blijft natuurlijk gewoon shoppingzak. Het is ongelooflijk hoe de winkels je hier plastic wegwerpzakjes in alle maten meegeven. Als je ze niet tegenhoudt, kom je elke winkel buiten met minstens 3 zakken, ook al kocht je maar enkele producten. Daarom trachten we meestal een oude zak voor onze volgende boodschappen te hergebruiken. De zakken mogen dan al bio-afbreekbaar zijn, een zak minder is altijd beter. Maar meestal ga ik met een handige trolley-rugzak om boodschappen. Al zijn de winkels niet zo ver, het is niet moeilijk om zwaargeladen met boodschappen thuis te komen .

2 opmerkingen:

luc zei

Met de S van Super.
Met de S van Steven.
Met de S van strijdvaardigheid.
Met de S van standvastigheid
Met de S van sympathiek.

Anoniem zei

iedere vrijdag een reminder
:o) bij al de S'en moet je wel een groene beordeling hebben...
Ik zal Ann vragen om deze aan de keuken te plakken.