woensdag 7 mei 2008

Good things show in Ontarioooo : Algonquin, Toronto, Niagara, Kingston

Ottawa ligt net op de grens van de provincies Québec en Ontario. Het bezoek van een deel van de Raad van Bestuur was ideaal om net voor het toeristische seizoen de parels aan de kroon van Ontario te bezoeken. Met een rasechte Dodge Grand Caravan deden we een tour van ca. 1600 km: van Ottawa naar Huntsville nabij het Algonquin Provincial Park en dan naar Toronto met een daguitstap naar de Niagara Falls om terug te keren via Kingston.

Ottawa
Het hoge bezoek werd direct al vergast met een speciale ervaring: de "maiden trip" van de Lady Dive op 1 mei. Dat is een amphibus die na een rondrit langsheen de bezienswaardigheden het water inrijdt voor een vaartocht op de Ottawa River. Het is wel grappig dat de gids net voor je het water inrijdt, uitlegt hoe je het reddingsvest moet aantrekken... prima entertainement voor een kleine tip!

Algonquin
Na een mooie rit door het platteland omdat de GPS toch rare kuren had, bereiken we Algonquin Park. Dat is het eerste natuurpark in Canada (1893) bekend voor kanotrektochten, maar men kan er ook prachtige wandelingen doen in ca. 5% van dit natuurpark. De rest van het gebied wordt voor houtkap gebruikt, maar dit natuurpark is dan ook 7725 km² groot of 1/4 van België of alle Belgische bossen samen! Het weer was niet schitterend, maar de uitzichtpunten en de natuur wel. Het is de habitat van bevers, herten, elanden en zelfs schilpadden. Wij maakten er evenwel een paar mooie lusvormige tochten door de uit-de-winter-ontwakende natuur en werden zelfs getrakteerd op een lenteregenbui. En 's avonds hadden we de luxe van een super-B&B: een stevige en heerlijk 4-gangenmenu en slapen in een "bunkbed" als een prinses op een erwt.

Toronto
Toronto is de grootste stad van Canada met zo'n 2,5 miljoen inwoners of meer dan 5 miljoen in Greater Toronto Area. Deze provinciehoofdstad van Ontario is zowat de meest kosmopolitische stad ter wereld, er leven meer dan 80 nationaliteiten en men spreekt er 160 talen. De andere titels die deze stad zou dragen zijn onder andere de properste stad van Canada of de veiligste stad ter wereld. We maakten geen mini-wereldreis doorheen de verschillende stadswijken, maar overschouwden wel de wereld vanaf een moderne Toren van Babel, de befaamde CN-Tower, het hoogste vrijstaande gebouw ter wereld t.t.z. tot 13 september 2007 toen de Durj Dubai dat record overnam. Op 342m heb je de heb-geen-hoogtevrees-glazen vloer en tenslotte de Skypod op 447m. De nabije wolkenkrabbers lijken klein en verdwijnen in de schaduw van de toren. Auto's zijn onooglijk klein, voetgangers slechts stippen. Een vliegtuigje landt onder je voeten op de Toronto Islands. Een hoogstaande ervaring! Terug op de begane grond als we naar de ferry naar de Toronto Islands stappen, lijkt de CN-Tower evenwel precies verdwenen... Vanop die eilandjes heb je een prachtig zicht op downtown en je kan er genieten van de verkeersloze rust. 's Avonds wordt de CN-Tower ook spectaculair verlicht: blauwe en groene schichten flitsten omhoog naar de top van Canada's Wereldwonder.


Niagara
Vanuit de metropool Toronto kwamen we terecht in het kleine en pittoreske Niagara-on-the-lake aan de andere kant van het Lake Ontario. Je kan er Fort George bezoeken, uitkijken naar Fort Niagara op de Amerikaanse oever, door de winkelstraat flaneren of het unieke George Bernard Shaw theater bewonderen.
Het is ook een bekende wijnstreek, maar de topattractie zijn natuurlijk de wereldvermaarde Niagiara-watervallen. Deze watervallen zijn in niks recordhouder, maar dat maakt ze niet minder indrukwekkend: de rechte American Falls, de smalle Bridal Veil Falls en de gekromde 792m brede en 53m hoge Horseshoe Falls laten het water van Lake Erie met veel gedruis in Lake Ontario stromen. In de late namiddag siert een dubbele regenboog de mistige waterdamp.De boottocht met de Maid of the Mist tot aan de voet van het neerstortende water was als een apocalyps, maar toch word je vooral overdonderd door de wondermooie kracht en pracht van de natuur. Waaghalzerij was niet aan ons besteed, tenzij je de Rainbow Bridge naar de USA overrijden daartoe rekent, trouwens een toerist(?) hield een oogje in het zeil.


Kingston
Deze slaperige stad met een reusachtige City Hall was ooit de hoofdstad van Canada. Wij bleven er niet lang, maar reden langs de St-Lawrence River via de scenic drive van de "Thousand Islands" terug naar Ottawa, de huidige bruisende hoofdstad. In de St-Laurence River bouwen rijkelui op de vele duizenden eilandjes huizen, soms groter dan hun lapje grond. Op vele huizen wappert een nationale vlag want de rivier is ook de grens tussen de gastvrijheid van Canada en de antropofobie van de USA.

1 opmerking:

jeannine zei

Nog 20 dagen slapen en wij hebben het geluk om dit ook te ervaren en mee te maken. Canada wenkt.