zondag 11 mei 2008

Ottawa's Tulip Festival, where ideas bloom!

Ottawa is wereldberoemd om zijn Tulip Festival. Het begon in 1945 met een gift van 100 000 bloembollen uit dankbaarheid voor het verblijf van de Nederlandse koninklijke familie tijdens WOII in Ottawa en groeide uit tot het grootste tulpenfestival ter wereld met meer dan 600 000 bezoekers. Er worden trouwens nog elk jaar 10 000 bloembollen geschonken in de Hollandse stijl van "Zeg het met een bloem-bolleke". Die bollen worden in de grond gestopt voor de winterkou de bodem bevriest en soms komt een tulpebol al eens in een verkeerd bed terecht.
Toch is die vriendschapsrelatie tussen twee landen international verruimd. Getuige daarvan is het International Pavillion, waar ME het volgende opviel:
- Je kon schilderijen van (letterlijk) de grootste artiesten ter wereld, nl. olifanten, bewonderen in Thailand. Ongelooflijk!
- Je naam in kaligrafie laten schrijven in China.
- Origami doen in Japan, je kon er rara... een tulp vouwen.
- Eten deden we in Turkije (spinazie-pannekoek), Peru (Tamales) en Mexico (wrap met kipcombinaties en guacamole), waar men alles voor je neus klaarmaakt. De plastic(!) foodsamples van Korea gingen we voorbij en in Duitsland waren de worsten en het bier uitverkocht...
- Als toetje stopten we in Nederland, Oranje boven inclusief vlagje, een bordje verse wereldberoemde poffertjes in ons bakkes. Maar let op je woorden want iedereen sprak nog Nederlands!
- en Belgiƫ...? Neen, het was niet als de lege stoel bij "Reizen naar Europa", we hadden zelfs geen stand. Maar we redden onze eer door het leveren van de spiegeltent, een soort reizend Art Nouveau theater, waar verschillende shows worden opgevoerd.
Maar bovenal staan de tulpen centraal, tulpen in alle kleuren, tulpen in alle vormen, tulpen, tulpen, overal tulpen... Maar geniet vooral van de kleuren- en vormenpracht. Het begin van de lente, want de sneeuw was half april nog niet volledig weg toen ze hun kop bovenstaken en nu een maand later is hun fragiele bloem verwelkt. Kan je de fotograaf in de tulpen vinden?

Geen opmerkingen: