Ten eerste groeit er hier geen koffie! Het klimaat is er niet geschikt voor. Koffie wordt geproduceerd op het zuidelijk halfrond in de band gevormd door evenaar en steenbokskeerkring. Deze geografische situering heb je bij veel voedingsproducten, een bekend voorbeeld is het basisvoedsel per continent: Azië = rijst, Europa = tarwe en Amerika = maïs.
Ten tweede speelt een recenter fenomeen mee, namelijk de koloniale geschiedenis. Alle oude Britse kolonies, grofweg het huidige Commonwealth, zijn thee-landen, terwijl de landen die met Frankrijk te maken hebben (La Francophonie) dan weer koffie-landen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Indiase thee en koffie uit Afrika.
Aangezien Canada met zowel Frankrijk als Engeland banden heeft, moet nu alles duidelijk zijn.
Toch komt Canada na België in de landenlijst van koffiedrinkers , net als in die voor bierdrinkers trouwens. Nochtans heb je die indruk niet. Blijkbaar drinken we meer thuis dan de Canadezen. 's Winters zie je in de besneeuwde straat namelijk veel mensen met zo'n geïsoleerde thermos-koffietas rondlopen. Het zwarte cafeïnedrankje is een beetje warmte die ze kunnen meenemen onderweg. 's Zomers zie je net het omgekeerde, dan zorgen de ijskoffies voor verkoeling in het broeierig warme weer.
Maar echt koffie drinken doe je natuurlijk in een koffiehuis. Er zijn verschillende mogelijkheden, elk heeft zijn eigen profiel.
Vooreerst heb je Starbucks, deze Amerikaanse keten is het grootste koffiehuis ter wereld. Ze hebben lekkere sterke koffie-combinaties. Ook de muffins zijn er heerlijk. Het is er gezellig toeven aan een tafeltje of in de zetels want de inrichting maakt er een "home away from home" van.
Maar in Canada is vooral Tim Hortons populair. Het is dan ook een Canadese koffiehuisketen opgericht door de succesrijke hockeyspeler Tim Horton (of wat had je gedacht?). Ondanks de reclameslogan "Always fresh" blijft het toch fast-service-food. Hun productgamma gaat verder dan alleen maar koffie en koekjes: Timbits zijn kleine doughnuts en je kan er ook allerlei soepjes eten.
In de Bridgehead koffiehuizen drink je dan weer enkel organic en fair trade. Met een tas heerlijke koffie of thee en eventueel een lekker stukje gebak, kan je rustig door de grote raampartijen de mensen buiten observeren. Voorlopig bestaan ze enkel in de hoofdstad, maar de keten die in Nov. 2006 verkozen werd als Ottawa’s “Best Coffee/Tea House” wil gans Canada veroveren.
Ook in Timothy’s World Coffee kan je een heerlijk koffiekransje houden. We deden dat eens met korting! Ik wist immers het antwoord op de vraag "Van welk oud-communistisch land was Zikourov de leider?" Het is "Bulgarije", maar vraag ME niet hoe ik dat wist...
In de tweede grootste keten in Canada, Second Cup, moeten we nog een kopje koffie (of twee) gaan proeven. We dronken enkel een ice-coffee bij hen voor we in april even naar België kwamen. Bij de bestelling moet je ook steevast zeggen dat je "terplaatse" drinkt, anders krijg je je bakje troost niet in een mooie tas maar in een kartonnen beker met een dekseltje op.
Hieronder enkele sfeerbeelden van de koffiehuizen. Kan je raden welke het zijn?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten