woensdag 10 oktober 2007

The X rules of the preparation

Laat me toe om even terug te gaan in de tijd en te schetsen hoe het zover is kunnen komen aan de hand van volgende regels:

1. Ben je bereid alles achter te laten?
Neen, stop en blijf thuis.
Ja? Besef je dat het mogelijk is dat je een jaar van elkaar gescheiden kan zijn op enkele vakanties na? Of dat je zonder werk thuis kan wachten tot de ander van zijn werk terugkomt? Als het 'Ja' blijft, ga dan door naar de volgende regel.

2. Probeer in het land te blijven.
Aangezien je als toerist slechts 6 maand in Canada legaal kan verblijven, moet je een visum en best ook een werkvergunning bemachtigen. Vul een stapel documenten in, betaal 100 € per persoon, zend alles naar de Ambassade in Parijs en wacht minstens 6 weken. Ga ondertussen door, het komt wel goed...

3. Stel de Grote Vraag.
Ga naar de HR en stel je businessplan voor. Een Nee heb je, een Ja kan je krijgen.

4. Zoek daar een woonst terwijl je hier bent.
Doorzoek alle mogelijke immobiliƫnsites. Schrijf ca. 400 mails en alhoewel succes niet gegarandeerd is, vind je misschien wel een perfect plekje voor 1 jaar vanaf 1 oktober, niet ongemeubeld, niet te duur, niet te ver en bovenal boven de grond (dus geen 'basement').

5. Raak je eigen stekje voor 1 jaar kwijt.
Vraag je huisbazin vriendelijk of je onderverhuren mag en plaats advertenties op tal van sites en de koopjeskrant. Neem de vele telefoontjes en bezoekjes van ongeschikte kandidaten erbij om uiteindelijk toch een paar geschikte gasten te vinden.

6. Gezondheid boven alles.
Je weet nu al dat je naar Canada mag, dus vermijd ongelukjes. Regel alles met je ziekenfonds. Neem een aanvullende verzekering en betaal zorgenloos de premie van enkele honderden euros.

7. Vadertje Staat tweemaal.
Aangezien je meer dan 183 dagen niet in Belgiƫ bent, word je een "deemed non-resident for tax purposes" in Canada. Vul dus straks met de glimlach twee belastingsbrieven in. Hoe zou je dat doen zonder tax-on-web?

8. Koning auto even onttronen.
Wat doe je nu met die nieuwe wagen? Betaal je dieseltax. Schort je verzekering op, maar zorg er wel voor dat je ouders er af en toe eens een toertje mee mogen rijden. Zet hem anders in de garage.
Loop langs bij het gemeentehuis en schaf je een internationaal rijbewijs aan voor een prikje, want anders kan je in Canada geen wagen huren, terwijl je terloops zegt dat je een jaartje weg bent.

9. Maak een lijstje.
Zorg dat je niks vergeet en test alles uit. Je gaat er immers werken!
Laat je limiet van je VISA optrekken en ruil die bankkaart die zal vervallen in.

10. Vertrek!!
Als je denkt: de voorbereiding is gedaan, ik ben klaar... wel het begint nog maar pas!
PS: geef een tijdelijk-afscheidsfeestje...

Geen opmerkingen: