woensdag 31 oktober 2007

Hallo-ween?

Thanksgiving en Halloween zijn twee typische feesten voor het Amerikaanse continent.

Thanksgiving is een dankfeest van Amerikaanse oorsprong (Plymouth Colony, 1621) voor de eerste goede oogst na een jaar vol strubbelingen, bedoeld om de indianen te bedanken. Maar bij gebrek aan indianen nodigt men nu vrienden uit om “turkey” (kalkoen) te eten. We hebben toen bij de bovenburen kip gegeten met wijn.

Halloween daarentegen wordt al tot bij ons gecommercialiseerd. Nochtans is de oorsprong meer religieus, sla er ‘The compact edition of the Oxford English Dictionary’ Volume I (A-O)-p1245-H43-2de kolom maar eens op na. Het is een macro-foto want zonder vergrootglas niet te lezen.
Vroeger verkleedden mensen zich op 31 oktober om de zielen van de overledenen af te schrikken. Men was bang dat deze anders bezit zouden nemen van de levenden. Hoe lelijker je verkleed was, hoe moeilijker het voor de geesten was om iemand te herkennen. Iedereen is de ware achtergrond natuurlijk allang vergeten, maar het is wel een grote verkleedpartij gebleven, van klein tot groot, overal zelfs tot op het werk.

Het is nu eerder een periode om de voortuinen te versieren met grafzerken, botten, spinnenwebben, lichtjes en kunstig uitgesneden pompoenen. Ja, het is eigenlijk meer het feest van de pompoen (pumpkin) geworden. Ook culinair is men creatief met deze oranje groente, zo kan je o.a. pumpkin pie en pumpkin muffin with cream eten of spicy pumpkin latte drinken. Alles in het teken van Halloween, zelfs de marktkramers...

Op Halloween-avond zelf kan je onderstaande aan de deur vinden: pompoenen, een zingend geraamte (om je af te schrikken) of een briefje.

De uitgesneden pompoen in de voortuin betekent dat men meedoet met waar het nu eigenlijk allemaal om draait. Maar bewonder eerst even de artistieke kant van het pompoensnijwerk, te beginnen met de pompoen aan ons eigen deur. Voor wie het zelf willen proberen, of er niet genoeg van kan krijgen, kijk eens op deze link www.halloweenpumpkins.be/nl/zelfmaken.html

Halloween draait nu immers om de kinderen die verkleed aanbellen met het bekende “trick or treat” om snoep te vragen. Tussen haakjes: in de winkels kan je naast volledige halloween-outfits ook speciale halloween-snoeppakketten kopen, er zijn zelfs radio-uitzendingen over het tandbederf ten gevolge van de overdaad aan snoepgoed. De moderne (en tevens oude) betekenis van “trick or treat” is echter: geef me snoep (=treat) of ik zal je huis bekogelen met eieren en andere troep of ander kattekwaad uithalen (=trick). Het zal ons een zorg wezen, geniet mee van ‘wien’ er aan ons deur stond.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heel mooi!! Je bent zo te zien aan een mooie vakantie begonnen hé... Of is er toch al iets van WERKEN in huis gekomen??? kvr

Steven zei

Natuurlijk wordt er hier overdag hard gewerkt, Halloween vindt 's avonds plaats. Trouwens met alle projecten die reeds stof tot nadenken gaven, was het tijd om er eens met de borstel door te gaan.